Smååsane barnehage ble bygget i 2009, og ligger nydelig til i Smååsane. Vi har 90 plasser fordelt på fem avdelinger. Den ene er en naturgruppe som er ute på skauen. Vi tilbyr kun heltidsplasser. Barnehagen har store fine fellesarealer og vi har også et stort og fint uteområde i skogen som barnehagen disponerer. Vi er opptatt av at barn skal oppleve en tilhørighet i et fellesskap, og oppleve glede og mestring i barnehagehverdagen.
Dette kjennetegner oss
Mattilbud
Vi har kokk i barnehagen, som tilbereder mat til barna. Dette frigjør personalet til å være med barna fremfor å lage mat. Vi har matlagingsgrupper der barna bistår kokken vår i å tilberede maten.Mattilbudet har fokus på mat laget fra bunnen av, og bruk av varierte og sunne ingredienser. Vi streber etter å tilby barna varierte matopplevelser som er med å sikre et godt og variert kosthold. Kokken tilbereder hovedmåltidet i barnehagen.
Bleieavtale
Vi tilbyr alle barn i barnehagen bleieavtale, som betyr at du som foresatt ikke trenger å ordne bleier, våtservietter og annet stell til barnet ditt. Det ordner vi!
Kjøkkenhage
I samarbeid med barna har vi utviklet en kjøkkenhage der vi dyrker ulike vekster som kan spises og tilberedes i maten vi serverer i barnehagen. Vi har tro på at å gi barna erfaring med hvor mat kommer fra, og delta i prosessen fra jord til bord er verdifull for alle barn å få innblikk i.
Spesialpedagogisk kompetanse
Vi er en barnehage som har god erfaring med tilrettelegginger for barn med ulike behov, og har opparbeidet oss god kompetanse i samråd med blant annet Statped på hvordan vi utformer rommene våre, og hvordan vi arbeider og følger opp barn med ekstra behov.
Naturgruppe
Vi er stolte over å kunne tilby naturgruppe i vår barnehage. Avdelingen har base i barnehagen, samt i en egen hytte og eget område i skogen, der de tilbringer store deler av året. Dette er et unikt tilbud for barn som gir de gode, verdifulle opplevelser med friluft og natur, som er gode å ha med seg videre i livet.
Kompetanseutvikling
Vi har jevnlig kompetanseheving av de ansatte, for å sikre at barna møter kompetente ansatte med oppdatert kunnskap om barn og barndom.
Vikarbruk
Vi skal sikre at det er tilstrekkelig antall ansatte på jobb, og setter derfor inn vikar fra første sykedag, så lenge det må til for å følge bemanningsnormen. Dette er fordi vi ser viktigheten av å sikre forutsigbare og gode rammer for barna i barnehagen vår.
Våre satsingsområder
Barnehagen har identifisert to satsingsområder som vi ønsker å ha særlig fokus på i kommende barnehageår. Disse satsingsområdene skal vise seg gjennom hele året, og gjennomsyre alt arbeid vi gjør på avdelingene.
Vi leker og bevarer naturen
I Smååsane barnehage er vi opptatt av å skape en fin og kjærlig relasjon mellom barn, natur og bevegelse. Med skogen som nærmeste nabo, ønsker vi å gi barna gode opplevelser med bevegelse og lek i naturen. Barna skal oppleve trivsel, glede og mestring ved allsidige bevegelseserfaringer, inne og ute, året rundt.
Formålsparagrafen i barnehageloven forteller at barnehagen skal bygge på verdier som respekt for menneskeverdet og naturen. Den formulerer at barn må lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Naturen har en sentral plass i barnehagens oppdrag og hos oss i Smååsane barnehage. Vi lever i en tid der naturen trenger vår omsorg, kjærlighet og en beslutning om hvordan vi fremover vil leve som mennesker på planeten vår.
Vi er opptatt av å gjøre barna klare for den fremtiden vi har i møte, og vi vil ha særlig søkelys på å gi barna verktøy og lærdom om temaer knyttet til naturen og biologisk mangfold. Vi ønsker å gi barna gode naturerfaringer og en lyst til å ta vare på - og være glad i - naturen rundt oss.
I år vil vi igjen ha fokus på matvarer og matsvinn, på søppel og søppelplukking og på hvordan vi kan være kreative, skapende og lekende i naturen og med naturens materialer.
Bygda mi og meg
Smååsane barnehage er opptatt av at alle barn skal være stolte av bygda de bor i. Du skal være stolt av hvor du kommer fra - uansett hvor du bor. Dette er viktig for å føle en tilhørighet i livet og samfunnet for øvrig, og er tett knyttet opp mot rammeplanens fagområde "nærmiljø og samfunn".
Gjennom tiden i barnehagen skal barna bli kjent med bygda gjennom å lære om lokalhistorie, besøke attraksjoner i Vennesla, samt bli kjent med vennesladialekta.
Gjennom utforsking, opplevelser og erfaringer skal barnehagen bidra til å gjøre barna kjent med eget nærmiljø, samfunnet og verden, og å vise respekt for mangfold.
Vi er opptatt av at barna vokser opp med en følelse av mestring og egenverdi. I rammeplanen, under Livsmestring og helse står det: "Barnehagen skal bidra til barnas trivsel, livsglede, mestring og følelse av egenverd". Vi jobber med at barna skal kjenne seg som en viktig del av fellesskapet og at deres deltakelse er betydningsfull, samt legge til rette for at barna får lov til å utforske og oppdage seg selv som individ.
Kommunale satsningsområder
I tillegg til særegne satsingsområder for barnehagen, arbeider vi også med de kommunale satsingsområdene knyttet til «Handlekraftige voksne – trygge barn» og det regionale kompetanseprogrammet «Rekomp».
Telefon til avdelingene
Ressurser og lenker
Vedtekter (PDF, 288 kB)
Barnehagefakta
Årsplan (PDF, 2 MB)
Foreldreråd Smååsane barnehage/Facebook
Samarbeidsutvalget
- Foresatte:
Stine Øyna, epost (leder)
Guro Jonsen, epost (nestleder møtende) - Anna Georgi Hanssen, epost (vara)
Line Hodne, epost (vara)
- For ansatte:
Janet Ramsland, møtende
Kristin Moseid (møtende) - Ledelse
Mette Gustavsen fungerende enhetsleder, epost
Her holder vi til