- Nå er dere kommet hjem. Det var Hunsfos som fikk Vennesla til å vokse – og nå er det her det skjer. Dette er hubben og smeltedigelen for framtida. Dere gjør en fantastisk jobb. Det er en glede å være her i dag, sa ordføreren.

Han talte direkte til alle deltakerne på Ressursen og sa at deres historier og erfaringer er viktige å lære av.

- Det er dere som gjør Frivilligsentralen og alle rundt gode. Dere har livskunnskapen vi trenger å lære om for å bli bedre og for å skape bedre resultater, sa han.

ressursen nye lokaler

Menneskerett å føle seg nyttig

Ressursen er et samarbeid mellom medlemmene i Vennesla Frivilligsentral og medlemsbedriftene i Vennesla Næringsforening, og er et senter for samskaping, deltakelse og mestring. Ressursen er et sted for alle over 17 år – og målet er at mennesker skal bli inkludert og komme i aktivitet og bli en del av fellesskap. Det handler om å se og bli sett, om tillit, deltakelse og mestring.

- Det er en menneskerett å kunne føle seg til nytte. Nå kan vi skape enda mer fellesskap og inkludering. Vi var sårbare i lånte lokaler. Det er veldig godt å være her på Hunsøya, sa Frivillighetssentralens Jorunn Sagen Olsen i sin tale.

Ressursen har på få år blitt svært viktig del av inkluderingsarbeidet i Vennesla. På Hunsøya får de flotte lokaler tilpasset driften. De får også et topp moderne snekkerverksted. Endelig får de plass til saga til flere hundre tusen kroner som de fikk i gave i fjor.

På snekkerverkstedet får mange opplæring og yrkestrening. Kassene til Hunsfos bryggeri er blitt en salgssuksess. Et prøvesalg i Oslo viste 200 salg på en time. Nå skal det sendes paller med kasser til hovedstaden en gang i måneden.

Ressursen har også bryggverksted hvor det produseres fantastiske leskedrikker. Ressursen designverksted, Ressursen fotogruppe, Ressursen bakeverksted og sølvsmedarbeid er andre eksempler på aktiviteter.

ressursen jorunn

Deilig å leve!

Janne Nordahl hilste fra Næringsforeningen. Med tårer i øynene sa hun at Ressursen viser i praksis at alle mennesker er en ressurs og har ressurser.

- Her kan folk puste med magen og være seg selv. Det er nydelig, og i næringslivet vil vi både heie og være med på reisen videre.

Mange talte med tårer i øynene. Ressursen har ikke drevet så lenge, men allerede er det så mange historier om hva som bor i enkeltmennesker når bare de får tillit og trygghet nok til å våge.

For eksempel Kenneth Didriksen. Han har nå 60 prosent jobb i Hunsfos Bryggeri. For to år siden var han rusmisbruker. Via Ressursen kom han inn i et fellesskap – og påska 2018 bestemte han seg for å stoppe med rus. Nå er bil innkjøpt. Lappen venter i løpet av sommeren, og målet er full jobb.

- Det er deilig å leve, hilste han forsamlingen under åpningsseremonien!

Anna Charlotte Larsen fra KS takket på vegne av kommunene på Agder og sa mange følger det som skjer rundt samskaping og inkludering og kamp mot utenforskap i Vennesla. Siden hun privat  også er med i organisasjonen Fri, delte hun ut regnbueflagg i gave og minnet om Ressursens arbeid for at alle kan bli trygge som seg selv. KS var også medarrangør for den store samskapingskonferanen på Hunsøya sist høst

ressurs bord

Bordet til ordføreren

Før ordføreren klippet snora sammen med Roy Halland og Kenneth Didriksen , fikk han øye på et arbeidsbord fra Hunsfos Fabriker som står utstilt i lokalene til Ressursen. Forsamlingen lo godt da ordføreren fortalte om sin vikarjobb som ung gutt.

- Jeg var hjemme fra Forsvaret, og var trøtt. Jeg sovna på det bordet! Ingen sa noe, de andre lista seg bare ut da arbeidsdagen var slutt. Langt utpå våkna jeg – helt alene. Jeg tør nesten ikke si det, men jeg måtte jo stemple ut. Dermed ble hele sovingen registrert som overtid.

Det går altså an å famle litt i starten av karrieren, men ende ut godt likevel. . .

Ressursen er der for alle som ønsker det. Det er bare å ta turen ned på Hunsøya på en kaffe. Det kan være starten på litt av en reise.