Serverings- og skjenkebevilling

Planlegger du å starte et sted hvor det serveres mat og/eller alkohol, må du ha serverings- og skjenkebevilling.

Når trenger du serverings- og skjenkebevilling?

Hvordan få serverings- og skjenkebevilling?

  • Serverings- og skjenkebevillingen gis til selskapet som skal drive stedet
  • Alkoholloven og serveringsloven stiller krav om uklanderlig vandel
  • Styrer og stedfortreder må ha bestått kunnskapsprøven for å kunne søke om skjenkebevilling
  • Daglig leder må være ansatt ved stedet hvis ikke eier av stedet ivaretar denne rollen
  • Daglig leder må ha bestått etablererprøven for å få serveringsbevilling
  • Styrer og stedfortreder må være over 20 år
  • Styrer og stedfortreder må være ansatt på stedet eller arbeide der i kraft av eierstilling

Slik søker du 

Før du søker er det flere dokumenter du må ha på plass slik kommunen har tilstrekkelig informasjon til å kunne behandle din søknad. 

Vedlegg som må legges ved søknaden

Du vil bli bedt om å laste opp vedlegg underveis i søknadsskjemaet. 

  • Dokumentasjon av overdragelsen/eierskiftet/leiekontrakt
  • Dokumentasjon på godkjent arbeidskontrakt og inngått yrkesskadeforsikring for ansatte
  • Dokumentasjon på styrers og stedfortreders tilknytning til serverings- og skjenkestedet
  • Firmaattest for alle selskaper som er involvert i driften av virksomheten - for AS aksjebok og for ANS/DA selskapsbok
  • Kopi av daglig leder sin etablererprøve
  • Kopi av styrer og/eller stedfortreder sin kunnskapsprøve
  • Kopi av melding til Mattilsynet
  • Skatteattest fra skatteetaten for den for hvis regning serveringsstedet drives-økonomisk ansvarlig/driftsselskap
  • Målsatt tegning over serveringsstedet, inne og ute. Bord og antall sitteplasser skal være inntegnet
  • Brukstillatelse fra bygningsmyndighetene

Søknad om serverings- og skjenkebevilling