Prosjektleder Jorunn Eivindson og Terje Grundetjern har grunn til å være fornøyd. Arbeidet de og kollegene gjør i Basen sees nasjonalt. Nå er de bedt av nasjonale myndigheter om å bygge ut et nytt arbeidsretta lavterskeltilbud for ungdom._ Greier ungdommen å stå opp før klokka 09.00 er det meste gjort. Da skal vi sammen greie å finne løsninger på nesten alt annet, sier Terje Grundetjern fra Enhet for livsmestring humoristisk.
Vi treffer ham i Basens lokaler på Hunsøya sammen med prosjektleder Jorunn Eivindson. De to er nøkkelpersoner i Basen og har de siste årene hatt gode resultater. De jobber på tvers og dyrker samarbeid med mange andre. Det er det tverrfaglige samarbeidet som gir resultatene.
I Basen kommer ungdom som faller utenfor skole/arbeid for å finne sin vei videre. De får bistand gjennom et seks ukers kurs som handler om alt fra livsmestring til trygghet, veivalg og jobbsmak i samarbeid med bedrifter.
_ Det er nesten utrolig hvilke livsforvandlende ting som kan skje med enkelte på seks uker når bare man blir trygg og åpen, sier Jorunn Eivindson.
Over 90 prosent avklares videre til skole, jobb eller andre tiltak. Under ti prosent dropper ut. Det er dette opplegget som nå skal videreutvikles under navnet «Move» - «bevegelse».
Invitert til å søke – stor anerkjennelse
Vennesla og Nav Midt-Agder ble invitert av Arbeids- og velferdsdirektoratet om å søke midler til et treårig prosjekt. Kun ti andre kommuner i hele landet fikk samme tilbud, og ingen andre enn Vennesla på Agder.
_ Nå er søknaden og prosjektet godkjent. Det gir oss store og nye muligheter, forteller Jorunn Eivindson.
_ Dette er en virkelig stor anerkjennelse og viser at det jobbes veldig godt med inkludering i Vennesla og NAV Midt-Agder, sier kommunalsjef for oppvekst og inkludering, Marianne Wegge i en kommentar.
Støtte i tre år
Det er bare noen dager siden at brevet fra Arbeids- og velferdsdirektoratet kom. Venneslas søknad er godkjent. Det vanker 1,2 millioner kroner til å komme i gang i år. Deretter varsles tre millioner årlig de neste to årene, med en prosjektperiode på 36 måneder fra oppstart.
«Move» blir enda mer tilpasset den enkelte enn «Basen» har vært. Og det skal bli enda større trykk på tverrfaglig samarbeid.
For eksempel er et eget game-rom på planleggingsstadiet – rett og slett for å skape trygge, sosiale rammer. Det blir nye og større lokaler også, men det vil Eivindson vente med å snakke om.
Det får bli en overraskelse til høsten. «Move» skal være for ungdom i alderen 16-30 år som er utenfor skole og arbeid, men som skal videre denne retningen. Bevegelse og endring blir fokuset på «move».
_Noen ungdommer trenger kanskje tid på å bli kjent. Andre trenger hjelp til å komme ut av hjemmet sitt. Da ordner vi det, og så bruker vi litt tid. Det er ikke ungdommen som skal finne fram i systemet. Hjelpa skal komme til den enkelte, og derfor vil det bli fokus på lav terskel for å komme i gang. Den enkelte kan begynne akkurat når de er motiverte for det, sier Grundetjern og Eivindson.
Der Basen hadde sine seksukers kurs, vil Move være et tilbud som blir mer individuelt tilpasset. Men Basen blir ikke bort, dette tilbudet vil bli videreutviklet som èn av delene i «Move».
_ Vi må sammen med den enkelte gripe muligheten når den er der, sier Grundetjern, som virkelig har tro på det nye opplegget. Det er det tverrfaglige samarbeid som gir gode resultater.
Ungdom har vært med på å forme
Nav Midt-Agder og Vennesla kommune (Iveland skal også være med) har jobba svært grundig med søknaden til prosjektet. Arbeidet har pågått i hele vinter i tett dialog med Arbeids- og velferdsdirektoratet.
Nav Midt-Agder har hatt ei ressursgruppe bestående av 15 unge voksne som selv har vært utenfor skole og arbeid. De har bistått i utarbeidelsen og kommet med de viktigste innspillene til hvordan innholdet i «Move» skal bli.
Det er en god nyhet for ungdom i Vennesla at søknaden ble innvilget. Men det er også et bevis på at NAV Midt-Agder har en kompetanse og noen erfaringer som hele landet ser til og ønsker å nyte godt av.