Claudia Leder og Sabine Stern fra Berlin har tatt bussen fra Kristiansand for å gå tømmerrenna. De fant stedet på en internasjonal turside og synes området er nydelig.
Odd-Inge Rønning Uleberg
_Fantastisk, sier Claudia Leder og Sabine Stern fra Berlin. De har tatt bussen opp fra Kristiansand etter å ha funnet tømmerrenna på en internasjonal nettside for fine gåturer.
_Spektakulært. Sterke opplevelser av naturen, sett på en ny måte, fortsetter de.
Tømmerrenna kom i 1952 for å frakte tømmer forbi farlige vanskelige fossestryk i Otra, men ble nokså fort utkonkurrert at lastebiler. Den er fire kilometer lang og går i et flott naturområde med små fosser, strender, svaberg og jettegryter der elva egentlig er lagt i rør.
Flotte opplevelser
Den går langs elva og inne i skogen. Å oppleve skogen fra halvannen meter over bakken, er å oppleve natur på en helt ny måte. Er du veldig heldig, kan du se rådyr eller elg beite inne i skogen. (kanskje ikke i sommersesongen)
Badeplasser og fiskeplasser er det mange av langs Tømmerrenna. Svært idyllisk. Men pass på - vannet kan komme fort.Paulen gård er speidernes leirsted og en fin avstikker. Der kan barna leke, og du kan ta en rast ved bålet eller sole deg litt på de fine grøntområdene.
Tømmerrenna har mange rasteplasser langs elva. Du kan også oppleve ruinene på Kringsjå og ned nedlagte kraftverket. Her ble Statkraft til for over 125 år siden. Dette var stedet Norge kjøpte sin aller første foss.
Tømmerrenna består også av to lange hengebruer (det vaier litt) og to tunneler. Den ene er flere hundre meter og du trenger minst lyset fra mobilen for å se godt.
Er du heldig, kommer damptoget til Setesdalsbanen forbi mens du er i renna. Museumsjernbanen tøffer i akkurat samme område som tømmerrenna. De dagene toget går, kan du ta toget ene vegen og gå renna andre vegen.
Publikumsrekord
De siste årene har det altså tatt helt av. Der det før gikk to, tre tusen venndøler i året, er det nå internasjonale forhold og massevis av folk. Man regner med godt over 60.000 besøkende i år.
Du hører mer tysk, engelsk og nederlandsk enn norsk i Tømmerrenna i disse dager. Det flommer av folk.
De torkoste seg i Tømmerrenna. I tilfeldig rekkefølge: Kirsti Ruud Irgens, Hedda Ruud Gjessing, Lea Berhus, Anne Berhus Irgens og Anne Cathrine Irgens Dalheim.Da vi var i området, talte vi 26 bobiler og nesten 90 personbiler på den litt for trange parkeringsplassen der det er frivillig p-avgift med 75 kroner for korttidsbesøk og 150 kroner for ett døgn.
I år er det også kommet toalett i området og en liten, bemannet info-kiosk. Neste år bør nok den kiosken utstyres med strøm, slik at den varme brusen kan selges i kald versjon. Turismen har eksplodert i området og ting må gå seg til litt.
_Vi må bare skryte av denne turen. Helt fantastisk natur og veldig flott å se hva folk bygde før i tida. Veldig fint for hele familien, sier Solveig og Jon Terje Kyvik fra Stord. De googlet fine turer på Sørlandet og ble med ett forelsket i Tømmerrenna. Dermed ble det tur sammen med sønnene Jonas og Marius.
Du kan gå både opp og ned Tømmerrenna. Derfor må du garantert på hilse på mange mennesker underveis. Ved passering må man lene seg litt til siden for å komme forbi. Det går greit – og er stort sett veldig hyggelig.
Fornøyde besøkende
_Man kan bruke timevis her. Vi liker spesielt godt en lang pause ved Paulen gård. Der kan barna leke og det er så flotte grøntområder, sier gjengen vi møter fra Kristiansand, Oslo og Trondheim. De er storfamilie og noen har vært i Tømmerrenna mange ganger. Noen er med for første gang.
_Veldig flott og fin tur, er de enige om alle sammen. Både Kirsti Ruud Irgens, Hedda Ruud Gjessing, Lea Berhus, Anne Berhus Irgens og Anne Cathrine Irgens Dalheim.
Solveig og Jon Terje Kyvik med sønnene Jonas og Marius hadde tatt turen helt fra Stord for å gå tømmerrenna.Styreleder for Stiftelsen Steinfoss Tømmerrenne, Ole Petter Omdal har selv reist på ferie for å gå tur i Setesdalsheiene. Han er henrykt over den økende tilstrømningen og sier Tømmerrenna nå er en av Agders aller best besøkte turistattraksjoner.
_Jorunn Stiansen og Kristen Gislefoss har gjort vennesladialekten kjent over hele landet, men nå er den snart en sjeldenhet i Tømmerrenna. Det går mest i fremmede språk, ler Omdal.
Etter ferien fortsetter han jobben med å gjøre tømmerrenna, som både ligger i Vennesla og Iveland kommuner, til nasjonalt turistmål på lik linje med Preikestolen, Trolltunga og alle de andre flotte reisemålene i Norge.