Kai-Benjamin Hagemann foran Venneslatunet hvor han har vært avdelingsleder siden 2020. Snart overtar han som enhetsleder for hele hjemmetjenesten._ En stor oppgave som jeg gleder meg til å ta fatt på. Min jobb er å se den enkelte og å hjelpe den enkelte til å bli den beste versjonen av seg selv. Framover vil mye handle om å lære seg å sette pris på endring, sier han.
44-åringen overtar etter Anita Nakkestad som går av med pensjon. Det formelle skiftet skjer 1. august.
Kommunalsjef for helse- og omsorg, Ragnhild Bendiksen, er svært fornøyd med ansettelsen.
_ Kai-Benjamin er ambisiøs, faglig svært kompetent, opptatt av utvikling, visjonær og veldig godt likt av alle. Han har sterke lederkvaliteter og er en ressursperson for oss. Han vil bety mye positivt som enhetsleder, sier hun.
Står foran store endringer
Kai-Benjamin Hagemann har de siste årene vært avdelingsleder for Venneslatunet. Han er kjent som en usedvanlig trivelig og grei kar med stor lidenskap for sykepleierfaget og omsorgstjeneste.
Det er ganske tøffe framtidsutsikter innen helse og omsorg. Vi vet flere vil trenge omsorg, samtidig vil antall yrkesaktive gå ned og økonomien bli trangere.
_ Vi vil greie å løse dette, men vi må lære oss å leve med stadige endringer. Vi snakker mye om klimaendringer, men neste årene vil antall over 80 år dobles. Det vil sette oss på mange prøver. Innen helse er man aldri utlært og derfor er mange vant til å endre seg. Digitalisering kan løse mye, og vi vil få nye arbeidsmetoder. Men vi må også aktivere hele lokalsamfunnet, sier Kai-Benjamin.
_ Hvordan da?
_ Mange kan planlegge alderdommen bedre. De kan kjøpe lettstelt bolig og det er mange hjelpemidler å investere i. Samtidig må vi stille mer opp for hverandre, i nabolag og familie og skape gode fellesskap som løser ting i lag. Vi i den profesjonelle omsorgen skal sikre tryggheten og de faglige tilbudene, sier Kai-Benjamin Hagemann, som er optimist og sikker på at vi vil greie utfordringene.
Ledelse er å finne vegen
Han oppsummerer sitt syn på ledelse på denne måten: _ Ledelse handler om å finne vegen sammen med den enkelte ansatte. Noen ganger må vi vise vegen og noen ganger må vi lage vegen.
Kai-Benjamin er født og oppvokst i Berlin, en av Europas største byer. Nå nyter han livet i Vennesla kommune og fritiden sammen med mannen i huset ved Ogge i Birkenes kommune. Hvordan i all verden havnet de der?
_Min mor var med i et hjelpeprogram etter krigen. Hun ble sendt til en gård i Meldal i Trøndelag i flere somre etter krigen. Slik ble kontakten opprettet. Senere fikk hun og min far hytte i Mosfjell i Birkenes. Den ble solgt, og da ønsket jeg og mannen min å kjøpe fritidsbolig, forteller Kai-Benjamin, som snakker norsk bedre enn mange nordmenn.
I årevis jobbet han rundt som vikar i Norge, og i 2018 begynte han i 30 prosent stilling i Vennesla kommune. Så i 2020 kom koronaen.
Hund og hage
_ Da fikk jeg økt stillingen til 70 prosent, og fritidseiendommen ved Ogge ble fast bosted. Vi kunne jo ikke reise lenger. Vi etablerte oss der, og i 2020 ble jeg avdelingsleder. Vi har ikke angret ett sekund. Vi er så fornøyde med tilværelsen, forteller han.
I huset ved Ogge dyrker han sin store interesse, hagestell. Han nyter at vi i år har like tidlig vår som han er vant med hjemme fra Tyskland. Den andre hobbyen er hund. Kai-Benjamin er den stolte eier av «Elsi» og «Sophi», to flotte gordon settere.