Over dobbelt så mange lagrer vann!

Antall innbyggere som lagrer vann i tilfelle krise har mer enn doblet seg på få år. Egenberedskapen er i kraftig bedring.

Hvis du har kjøpt inn alt du trenger for å greie deg i ei uke, vit at du ikke er alene. Stadig flere tar egenberedskapen på alvor. Det har vært vekst i antall innbyggere som har organisert god egenberedskap helt siden pandemien, med en kraftig vekst etter krigsutbruddet i Ukraina i 2022.

Ei heil uke

I fjor ble kravene til egenberedskap øket. Nå holder det ikke lenger å ha mat og vann for 72 timer. Den nye anbefalingen som myndighetene forventer at du følger, er egenberedskap i minst ei uke, altså sju dager.

Egenberedskap er svært viktig den dagen krisen rammer. Når de som kan greie seg selv, greier seg selv, kan myndighetene konsentrere seg om å hjelpe de som trenger hjelp.

I fjor fikk du også egen brosjyre om egenberedskap i posten. Hvis du ikke har den lenger, har direktoratet for sivilt beredskap flotte og nyttige informasjonssider med alt du trenger å vite.

  • 93 prosent sier de kjenner myndighetenes råd og anbefalinger om egenberedskap.
  • 46 prosent av befolkningen lagrer nå drikkevann hjemme, opp fra 21 prosent.
  • 56 prosent av befolkningen har tenkt gjennom og forberedt seg på lengre strømutfall, opp fra 35 prosent.
  • 70 prosent av befolkningen har styrket sin egen beredskap
  • 32 prosent av befolkningen svarer de styrket egenberedskapet i løpet av 2024
  • 29 prosent har samarbeidet med venner, familie eller naboer om egenberedskap.

Har du ditt i orden?

Da gjenstår det å minne om to viktige anbefalinger:

Skaff deg en beredskapsvenn! Beredskapsvenner er allierte i en krisesituasjon. Særlig for eldre og syke mennesker kan slike hjelpere være viktige. På forhånd å ha gjort avtale om en beredskapsvenn kan være avgjørende for folk som bor alene eller trenger hjelp til vanlig.

Gå gjennom egenberedskapslageret ditt og fyll opp med det du manger. Vennesla kommune har egen sjekkliste på nettsida som du kan lese.