Hvordan løse forventningsgapet?

Som innbygger skal du få hjelpa du trenger av kommune og sykehus. Men hva trenger du? Skal vi greie å levere gode tjenester i framtida, må vi snakke mye mer om gapet mellom forventninger og muligheter. 

På Partnerskapsmøtet i Agder 27. mars (bildet) diskuterte ordførere i regionen, helseledere og sykehusets styre hvordan vi sammen skal få til en god utvikling av helsetjenestene i Agder. Forventningsgapet var et sentralt stikkord. Møtet viser at aktørene på Agder er i forkant og tar utfordringene på alvor. Hvordan kan vi sammen skape helse- og omsorgstjenester som sikrer ressurser til de viktigste tjenstene.

_ Dette er en kjempeviktig diskusjon. I Vennesla jobber vi mye med dette og vi må finne løsninger sammen med resten av helsevesenet, men ikke minst sammen med innbyggerne, sier kommunalsjef for helse og omsorg i Vennesla kommune, Ragnhild Bendiksen.

Forventningene til hva helsevesenet skal levere bare øker. Samtidig vil vi mangle folk til å utføre tjenestene i framtida. Dette gapet må løses. Det må skje via samarbeid og avklaringer mellom aktørene i helsevesenet – og gjennom god dialog og medvirkning fra befolkningen.

_ Vi må skape forståelse for at noe er viktig og noe mindre viktig – og vi må få ut kunnskap. Men vi må begynne med at vi i helsvesenet samarbeider godt om dette, sier Bendiksen.

Denne gangen var det satt av en halv dag til Partnerskapsmøtet. Mye av tiden ble brukt til borddialog for sammen å finne forslag til tiltak som i større grad kan bidra til å avstemme forventningene til tjenestene og det som faktisk kan leveres av tjenester. Disse forslagene skal oppsummeres, og diskuteres videre i kommunene, i Sørlandet sykehus og av lokalpolitikere.

Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen åpnet møtet med å beskrive Helsefellesskapets rolle og forventninger til bruken av samhandlingsmidlene. Hun roste Helsefellesskapet i Agder for valg av samhandlingsprosjektene, og forventet å se resultater av regjeringens bevilgninger. 

At samhandling virker fikk møtedeltakerne gjennom tre «speed-foredrag» om Akuttmedisinsk kjede, Telesår og Eldre Agder, innblikk i.

Leder av Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, satte standard for diskusjonene med sitt innlegg «Den offentlige helsetjenesten – hva står egentlig på spill?». Her skisserte hun gapet mellom pasienters ønske om å optimalisere egen helse og hvordan helsetjenesten utvikler seg til å bli pasient- og rettighetsstyrt, og hvordan helsetjenesten sliter med å dekke den nødvendige helsehjelpen.

Neste partnerskapsmøte er i oktober, der behov for kompetanse vil være hovedtema.