Visste du at litt over 200.000 passasjerer har tatt en rutebuss innenfor grensene til Vennesla kommune så langt i år? Vi kan jo bare tenke hva som ville skjedd på vegene hvis alle skulle kjørt egen bil . . .
Visste du at
- 50.620 passasjerer tok lokalrute 34 i Vennesla i fjor. Det tilsvarer 142 passasjerer om dagen.
- 540.849 passasjerer tok bussrute 30 (om Mosby) i fjor. Det tilsvarer 1482 passasjerer hver eneste dag.
- 254.397 passasjerer tok bussrute 31 (Sødalsruta) i fjor. Det tilsvarer 697 passasjerer hver eneste dag.
- 219.474 passasjerer tok bussrute 170 (Øvrebø, Hægeland, Setesdal) i fjor. Det tilsvarer 601 passasjerer hver dag.
- Det er rundt 3.500 som pendler fra Vennesla til Kristiansand hver dag.
For Terje Faanes er det ingen tvil lenger. Han er blitt glad i buss. Årlig kjørelengde på bilen er redusert. Forsikringa er redusert. I tillegg sparer Terje hver dag betydelige utgifter til bompenger og bilutgifter. Det dreier seg om tusenlapper hver måned.
Visste du at det går buss hvert kvarter til og fra byen i morrarushet og i ettermiddagsrushet?
26 kroner eller mindre
_Jeg bruker flexikoret med ti klipp fra Agder Kollektivtrafikk. Da koster bussen 26 kroner én veg. Det er mindre enn bompengene alene. Det er egentlig veldig billig, sier han.
Terje reiser en del i jobb og har også noe heimekontor. Derfor passer flexikortet. Kjøper du månedskort til bussen kan du (eller andre i familien din som låner kortet) reise så mye buss dere vil for 711 kroner måneden. Billetten gjelder i hele Kristiansand sone.
Er du under 30 år eller over 66 år er det mye lavere priser.
Byvekstavtalen for Kristiansandregionen er en viktig årsak til de lave prisene. Hvert år bevilger byvekstavtalen over 140 millioner kroner til bussdriften.
Færre parkeringsplasser
Terje Faanes er sånn rimelig miljøbevisst. Slik de fleste av oss er. Det var ikke frykten for klimaendringene og eller hensynet til barnebarna som gjorde at han parkerte bilen. Det var praktiske årsaker.
_ På jobb fikk vi færre parkeringsplasser, og det ble rift om den. Jeg begynte å kjøre tidlig hiemmefra for å sikre plass, og det var litt tungvint. Da tok jeg valget. Jeg kunne lett gå over til buss, forteller Terje, som jobber i konsulentselskapet Norconsult. Han jobber mye med veiplanlegging for Nye Veier i det daglige.
Etter noen dager på bussen, begynte han å reflektere over hvor greit buss egentlig er – og hvorfor i all verden han ikke hadde begynt å busse lenge før.

Anbefaler bussen
_ Jeg anbefaler virkelig å teste ut bussen mellom Vennesla og byen. Det er en terskel for mange, tror jeg. Når man først har tatt bussen, opplever man hvor greit det egentlig er. Man sparer mange utgifter som man kan bruke på morsommere ting. I tillegg er det praktisk og greit, sier Terje Faanes.
Samtidig legger han ikke skjul på noen ulemper. I noen busser er ikke komforten mer enn den må være. Forsinkelser kan også forekomme.
_ Er en buss forsinka, kommer en ny innen et kvarter som regel. I sum er jeg veldig fornøyd med tilbudet. På bussen kan jeg lese epost, forberede meg på ting. Man kan bruke tiden ganske effektivt. Eller man kan ta en prat med en kjenning. Buss er sosialt også, sier Terje Faanes, som anbefaler folk å teste ut buss.