ROM FOR FLERE: På hovedkjøkkenet har de skapt en inkluderende arbeidsplass. Det kom godt med da flere ble langtidssykemeldte samtidig. Alle er enige om å skape rom for flere. Fra venstre: Torhild Arntsen, Marcus Andre Nygaard, May Britt Eikås, Linda Fagerheim og Stephen Dahlen._ Vi hadde faktisk ikke kommet i mål i fjor uten vårt fokus på en åpen dør og et arbeidsliv for alle, sier enhetsleder Linda Fagerheim.
2024 ble et spesielt år med flere langtidssykemeldte og flere ute i permisjon samtidig. Strikken ble strukket. Redningen ble alle de ansatte som har tilknytning til kjøkkenet fordi det over tid er satset på «et arbeidsliv for alle».
_Når flere 100prosent-stillinger er ute samtidig, får vi som alle andre rekrutteringsproblemer. Men vi løste det fordi vi gjennom årene har skapt rom for flere, sier Fagerheim.
Hun får støtte av fagleder Stephen Dalen, arbeidsleder May Britt Eikås, tillitsvalgt Marcus Andre Nygaard og verneombud Torhild Arntsen. Ved Hovedkjøkkenet er inkludering en del av arbeidsmiljøet. Alle er enige om viktigheten og fordelene. Og resultatene er egentlig helt fantastiske:
Imponerende!
Hovedkjøkkenet har til sammen 23 ansatte fordelt på 15 årsverk. I tillegg noen tilkallingsvikarer. Her er inkluderingstall som bør imponere noen hver:
- Åtte av de som er ansatt, har tatt fagbrev som kokk mens de jobbet på Hovedkjøkkenet eller Venneslastua. De er utviklet gjennom egenrekruttering.
- Tre er rekruttert gjennom NAV og Voksenopplæringa.
- To ansatte er i varig tilrettelagte stillinger og fungerer utmerket.
- Åtte fast ansatte jobber deltid, og har uføretrygd kombinert med redusert stilling.
- Flere ansatte er innvandrere med fremmedkulturell bakgrunn.
_ Inkludering og redusert utenforskap er ett av hovedsatsingsområdene for Vennesla kommune, både for kommunen og næringslivet. Noen vil likevel si at deres bedrift eller virksomhet ikke har tid til inkludering?
Marcus Andre Nygaard foran bildet av den åpne døra. Det er laget av Ingvald Ingebretsen, henger på pauserommet og skal minne alle om viktigheten av å ta imot og inkludere.Den åpne døra
_ Vi på Hovedkjøkkenet har over år jobbet med både kultur, rutiner og arbeidsoppgaver. Vi har endret mye, nettopp for å skape rom for flere. Skal vi greie framtida, må vi sette menneskene i sentrum for virksomhetene våre og endre oss slik at flere kan passe inn. Hvis ikke, vil vi ikke få tak i nok folk, sier Linda Fagerheim.
_ Vi har bygget en åpen og inkluderende kultur og et godt arbeidsmiljø. Da er det ikke et problem, men en glede, å ta imot nye. Det er en grunn til at vi har bilde av en åpen dør på pauserommet. Vi ønsker å være et miljø der vi gir hverandre muligheter, sier verneombud Torhild Arntsen. Tillitsvalgt Marcus Andre Nygaard er enig og sier samspillet mellom ansatte og ledelse må være godt.
Stephen Dalen forteller at han kom inn som ufaglært. Han fikk ansvar på kjøkkenet og ble gitt tillit. Dermed ble det fagbrev og utdannelse. Nå er han fagleder og med i Vennesla kommunes lederrekrutteringsprogram. Kokker er mangelvare. Egenrekrutteringen ved Hovedkjøkkenet har vært gull verd.
_Vi driver med lagspill. Når nye kommer inn på laget, må de erfarne spillerne se de nye spillernes kvaliteter. Vi ønsker å gjøre hverandre gode, sier Linda Fagerheim, som i sin tid var en av Venneslas aller beste kvinnelige fotballspillere.
På Hovedkjøkkenet er de enige om at godt arbeidsmiljø og vilje til omstilling er helt sentralt. Trivsel og mestring er nøkkelord. Derfor har de gjennom årene vært gjennom en rekke omstillingsprosesser. Alle er gjennomført med godt resultat.
Plass til deltid
Hovedkjøkkenet viser vei. I framtida vil vi mangle arbeidskraft. Det vil være vanskelig å rekruttere nok fagfolk. Hvis ikke Norge som samfunn greier å inkludere den tredjedelen som står utenfor arbeidsmarkedet, vil vi streve med å opprettholde både privat og offentlig sektor.
_Også vi ønsker heltidsstillinger. Samtidig må vi ikke se oss blinde på heltid. Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Ikke alle kan jobbe full tid. Mange mennesker har både stor kompetanse og mye å bidra med, selv om de av ulike grunner ikke kan jobbe fullt, sier Linda
Hun mener vi må lage et arbeidsliv som passer for flest mulig. Ikke et som ekskluderer og støter ut. På Hovedkjøkkenet snakker de om å sette menneskene først.
Fakta om Enhet for hovedkjøkken
- Enheten er lokalisert tre steder: Hovedkjøkkenet ved Vennesla omsorgssenter. Kafe, fotterapi og eldrestue ved Venneslastua. Kjøkken ved Hægelandsheimen omsorgssenter
- 23 ansatte pluss vikarer.
- Serverer 1400 middager i uka
- Smører brødmåltider ved begge heimene
- Lager mat på bestilling for kommunale enheter