Olje og fettutskiller

Oljeutslipp i avløpsvann er ulovlig.  Oljeutskiller er derfor et krav for virksomheter som slipper ut oljeholdig avløpsvann. Nye virksomheter med oljeutskiller må søke påslippstillatelse fra kommunen.

Hvem som må ha oljeutskiller

Innhold av olje i avløpsvann som ledes bort fra eiendommen, skal ikke overstige 50 milligram per liter vann. Virksomheter må derfor installere oljeutskiller, dersom disse har enten vaskeplass, smørehall, servicehall eller lignende

  • Bensinstasjoner
  •  Bilvasker/Vaskehaller for kjøretøy
  • Motorverksteder
  • Bussterminaler
  • Verksteder og klargjøringssentraler for kjøretøyer, anleggsmaskiner og skinnegående materiell
  • Anlegg for understellsbehandling

Også virksomheter som ikke er nevnt ovenfor, men som fører oljeholdig avløpsvann til offentlig avløpsnett, kan få krav om å installere oljeutskiller.

Slike virksomheter kan være:

  • Parkeringshus eller oppsamlingsplass med sluk i gulvet eller innlagt vann som tilføres til offentlig avløpsnett.
  • Mekaniske verksteder
  • Sorteringsanlegg
  • Fjernvarmsentraler
  • Garasjeanlegg med tilgang til vann
  • Avfallsmottak, mellomlagring av farlig avfall og overflatebehandling av metaller
  • Transportvirksomhet
  • Vask av forskalingsutstyr

Krav om å installere oljeutskiller vil være spesielt aktuelt dersom virksomheten/lokalene har vaskeplass, servicehall eller lignende.

Utvendig bilvaskeplass må avgrenses fra øvrig terreng slik at overvann fra tilstøtende terreng ikke kan renne inn i utskilleren. Spillvann, drensvann og overvann fra tak og andre utendørsarealer skal ikke ledes til oljeutskilleren.

Kravene er hjemla i forurensingsforskriften. Ta kontakt med kommunen, enhet for park og teknisk, dersom du er i tvil om din virksomhet omfattes av bestemmelsene i kapittel 15 eller 15A i forurensningsforskriften.

Hvem som må ha fettutskiller

Fett som havner i avløpet stivner fort og vil raskt legge seg på innsiden av rørene. Bedrifter som lager eller serverer mat skal derfor i utgangspunktet ha fettutskiller. Krav om fettutskiller gjelder bedrifter som serverer og/eller produserer mat. Dersom din bedrift har fettholdig avløpsvann og ikke fettutskiller må du sørge for at fettutskiller installeres snarest!

Følgende typer virksomhet skal normalt ha fettutskiller:

  • Restaurant, kafe og konditori
  • catering, bakeri og ferdigmatprodusent
  • gatekjøkken og hamburgerbar 
  • kantine og kiosk
  • slakteri og kjøttforedlingsbedrift
  • meieri, røkeri
  • matbutikk med steke-/grillavdeling,
  • margarin- og matoljeindustri, friteringsindustri
  • hermetikkindustri.

Virksomheter som ikke er nevnt ovenfor, men har påslipp av fettholdig avløpsvann til kommunalt nett, omfattes av krav til drift av fettutskiller og rapportering. 

Fett i det kommunale avløpsnettet kan føre til problemer som kloakkstopp, tilbakeslag av kloakk, oversvømmelse i kjellere, lukt- og rotteproblemer, tette pumpestasjoner og høyere avløpsgebyrer.

Vær oppmerksom på at frityrfett aldri må tømmes i avløp eller i fettutskiller. Frityrfett stivner svært raskt og vil i løpet av kort tid tette avløpsrør.

 Dette må du ha i orden og på plass

 

Gjeldende gebyr i de to nederste punktene