Maleriet i kommunestyresalen

Et helt spesielt maleri på cirka fire ganger fire meter henger i kommunestyresalen i Vennesla.

Maleriet var en gave fra Hunsfos Fabriker i forbindelse med at nytt Herredshus sto ferdig i 1953.  Det gamle herredshuset i Graslia brant i 1949 og Hunsfos var en drivkraft og viktig bidragsyter økonomisk da det nye skulle bygges.

Kunstneren er ingen ringere enn professor og maler Axel Julius Revold. Han ble født i 1887 i Narvik og døde i 1962. Revold gikk først i lære hos selveste Henrik Sørensen i Oslo. Fra 1908 til 1910 gikk han i lære hos Henri Matisse i Frankrike. 

Revold fikk 50.000 kroner av Hunsfos for oppgaven med å male Vennesla. Det tilsvarer rundt én million kroner i dagens kroneverdi. 

Revold er kjent for en rekke store illustrasjoner i inn- og utland. Han har blant annet malt illustrasjoner og fresker på Østveggen i Oslo rådhus og trappeoppgangen til Universitetsbiblioteket

Maleriet i kommunestyresalen i Vennesla henger bak podiet der ordfører, varaordfører og kommunedirektør sitter. Det er en slags plakat over Vennesla og hva som foregår her. Ikke alle elementene er riktig plassert, men de er plassert inn, for å fortelle en historie.  Eksempelvis er Vigeland Hovedgård lagt på feil sida av elva. I forgrunnen er det lagt inn et par i bunad fra Setesdal.

Det er interessant å se hvor sterk kunstneren løfter fram de tre fabrikkene Hunsfos, Norsk Wallboard (Nå Huntonit) og Vigeland Brug. I 1952 var Vennesla på sitt absolutt sterkeste som industribygd.