Orientering til foresatte

Kulturskolen er en arena for læring, opplevelse, kreativitet og utvikling innen praktisk estetiske fag. Det viktigste du som foresatt kan gjøre er å vise din interesse for faget barnet går på og legge til rette for gode øverutiner hjemme slik at øving blir en naturlig del av hverdagen. Du trenger ikke kunne spille, danse eller tegne selv.

Forskning har vist at utøvelse av estetiske fag i barne- og ungdomsårene utvikler både de kognitive, motoriske og sosiale ferdighetene til barnet. 

Det tar mye tid å mestre å spille et instrument, lære nye danseteknikker og koreografier, huske replikker og utvikle sin tegneteknikk.  Barna lærer noe viktig gjennom prosessen, nemlig at med målrettet arbeid, kreative og smarte øvingsmetoder og utholdenhet over tid er store ting mulig.

Inspirer barnet ditt til å delta i kulturskolens prosjekter og samspill. I fellesprosjekter arbeider vi innenfor og på tvers av faggrupper. Samspill- og fellesprosjekter utvikler empati, samarbeidsevne, sosiale kompetanse og gir gode sosiale opplevelser.

Kulturskolens forventinger til foresatte

Vi i Vennesla kulturskole forventer at foresatte holder seg godt oppdatert og bruker aktivt både Speedadmin og leser epost fra kulturskolen. Det er også lurt å følge med kulturskolens hjemmeside. Kulturskolen har også facebook-side og instagram-konto.

Følg opp barnets øving hjemme. Minn dem på å øve jevnlig, og sett deg inn i hva de holder på å lære.

For tenåringselever gjelder det å skape gode og private rammer rundt øvingen, for eksempel tilgang til et øvingsrom hvor man kan øve i uten forstyrrelser. Vis interesse, men husk at press og mas kan ofte skape motsatt effekt.

Sjekk at kontaktinformasjon vi har om dere er oppdatert. Kulturskolen sender beskjeder på epost og telefon. Du kan selv oppdatere kontaktinformasjon i Speedadmin. Det er lurt å legge tenåringselevene sine eget telefonnummer og epost i Speedadmin slik at de kan få meldingene selv.

Sørg for at barnet ditt kommer presist og forberedt til undervisningen.

Vis interesse for de aktiviteter barnet er med på. Kom på konserter og forestillinger og inviter gjerne familie og venner.

Sett deg inn i skoleregler. Disse finner du på hjemmesiden. Husk også beskjeder og råd du får av læreren.

Sørg for at barnet har utstyret det trenger til undervisning, konsert og forestillinger: korrekt danseutstyr, instrument, spillebøker, manus, kostymer, konsertklær og sko. Musikkelevene bør ha et perm for løse ark.

Hva kan du forvente av kulturskolen?

Kulturskolen er et frivillig skoletilbud og ofte en arena der eleven får vist andre sider av seg selv enn på vanlig skole. Dere som foresatte kan forvente at barn og unge får undervisning av høy kvalitet og blir undervist av profesjonelle kulturutøvere med pedagogisk utdanning. 

Dere kan forvente kontinuitet i undervisningen og god dialog med kulturskolen og læreren. Lærerne legger til rette at eleven kan utvikle helhetlig innen sitt fag, møte andre barn og unge som har samme interesser og opplever mestring i trygt skolemiljø. 

Kulturskolen er livssynsnøytralt tilbud og ingen skal føle seg ekskludert. Det er nulltoleranse for mobbing.

Øving

Jevnlig øving hjemme er forutsetning for mestring, motivasjon og fremgang. Det er ikke alltid barnet synes det er like gøy å øve. Da kan du som foresatt hjelpe til. De yngste barna kan ikke bære øvingsansvaret alene. Kulturskolen forventer at foresatte følger opp øvingen inntil barnet kan ta ansvar for det selv. Det kan være lurt å finne en fast øvetid og lage avtaler med barnet om øving.

Prøv å gjøre øvingen så morsom og kreativ som mulig. Spør læreren om tips.  Huskonserter for familie og venner. er et godt forslag. Teater- og danseelevene kan øve sammen med andre elever fra gruppen. Det er naturlig at at motivasjonen går litt opp og ned. 

Det lurt snakke med lærene hvis barnet er umotivert. Sammen er det lettere å finne gode løsninger.