- Vi er som bedrift opptatt av å ta bevisste og gode valg, ikke minst innen miljø, klima og bærekraft. Derfor er det ekstra moro å få lov å få beviset på at vi er Miljøfyrtårn-sertifisert, sa daglig leder Ida B. Svenningsen under overrekkelsen.

Fikk tid under pandemien

Hun takker pandemien, Tommy Slåen og Innovasjon Norge for at mljøsertifiseringen ble noe av. Under pandemien søkte Vigeland Hovedgård om midler til omstilling og utvikling fra Innovasjon Norge – og fikk tilslag. Dermed kom det ressurser slik at personalet kunne unngå for mye permittering. Noe av tiden ble brukt sammen med konsulent Slåen til å oppgradere bedriften på miljøstatusen.

- Vi oppdaget at vi allerede var gode på ganske mange områder. Vi har hatt spesielt fokus på matsvinn, og det er godt å få alt dokumentert og satt i system, sier Svenningsen.

Hun retter en spesiell takk til Richelle Waswas-Bentsen og kokk Max Pavlovski.

- Han er svært opptatt av gjenbruk og matsvinn. Til og med kaffegrut brukes på nytt. Det lages kaffe-sirup som igjen brukes i nydelige desserter. Og Richelle er bare best på systematikk og skjemaer, sier Ida Svenningsen.

Vigeland Hovedgård merket pandemien kraftig, men er nå på veg opp og fram – selv om markedet er betydelig tregere enn det var før.

- Miljøfyrtårn er viktig i konkurransen om kundene. Det er viktig å kunne levere bærekraft, sier Svenningsen, som venter en gruppe pensjonister i buss denne dagen.

Ordfører Nils Olav Larsen delte ut diplom sammen med miljørådgiver Eirik Aarrestad og næringssjef Torgeir Haugaa. Larsen sier han ønsker å markere alle bedrifter som blir Miljøfyrtårn. Både for å inspirere, men også fordi det er viktig for lokalsamfunnet at næringslivet viser veg og er gode på miljø og bærekraft.

Nybygget sparer energi

Ordføreren skryter at Vigeland hovedgårds arbeid og ikke minst nybygget der den gamle versjonen av Løa sto før. Brannen var dramatisk, men den har ført til noe godt.

- Jeg er glad for at jeg betaler strømregning for et nytt og godt isolert bygg og ikke for et ombygd fjøs. Strømregningene er utfordrende nok, men jeg skal ikke klage. For forbruket er betydelig redusert, sier Ida Svenningsen.

- Godt å høre, og energi er jo en viktig del av ethvert bærekraftregnskap, sier ordføreren.