For første gang i år er det oransje farevarsel for Vennesla kommune. Det vil begynne å snø torsdag kveld og utover natten og formiddagen. Gradestokken vil gradvis vise varmegrader og derfor er det veldig vanskelig å vite hvor mye som vil bli snø, sludd eller regn.

Det oransje farevarselet lyder «Svært mye snø» og det varsler snømengder opp mot en halv meter i verste fall, men sannsynligvis mellom 20 og 40 centimeter.

Avstå fra unødvendige reiser

 «Godt» gammeldags sørlandsk snøvær rundt null altså, men vi bor tettere, kjører mer, reiser mer og derfor har uvær av denne typen større konsekvenser enn før.

- Gjenstander som ikke tåler snømengdene, bør sikres. Ellers er det vel ikke så mye vi kan gjøre annet enn å være forsiktige. Vi bør avstå fra unødvendige reiser og være tålmodige. Tålmodighet er nok det beste rådet vi kan gi nå, sier beredskapskoordinator i Vennesla kommune, Ingrid Konsmo.

20 brøyteenheter klare

Arne Vatne, leder for park og teknisk, sier han har 20 brøyteenheter klare til aksjon.

-Dess færre biler, dess lettere å brøyte godt og fint. Jeg vil oppfordre de som skal på handletur fredag, om å gjøre den torsdag kveld eller utsette den, sier Vatne.

Vatne minner om at en rekke søppeldunker ikke er tømt og at Avfall sør har ekstra søppelbiler ute under snøværet.

- Det er bare sånn det er. Vi må gjøre det beste ut av det. Våre mannskapet kan komme til å brøyte ned noen søppeldunker, men da må vi bare henstille beboere om å skuffe dem fram igjen. Dunkene må nesten stå med vegen for å bli hentet. Jeg vil oppfordre folk om å la bilen stå, så sant de kan, sier han.

Meteorologenes råd

Fra Meteorologisk Institutt påpekes disse konsekvensene og anbefalingene:

Konsekvenser: Sårbar infrastruktur kan bli rammet som følge av snøtyngden. Mange reiser vil kunne få lenger reisetid. Det kan være generelt vanskelige kjøreforhold. Strømforsyningen kan bli påvirket.

Anbefalinger:

Beskytt sårbare installasjoner og gjenstander som ikke tåler den ventede snømengden. Vurder om reisen er nødvendig. Beregn mye ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk vegmeldinger 175.no