Kanskje vet ikke folk om konkurransen som pågår. Her kan du melde deg på Jeg kjører grønt og her kan du få mer informasjon om "Jeg kjører grønt"

Som skapt for gåing og sykling

- Da jeg flyttet til Vennesla, tenkte jeg. Bygda er som skapt for sykling og gåing.. Korte avstander, store flate områder og kort vei ned fra flere av boligområdene. Likevel er det overraskende mange som velger bilen, sier prosjektleder Bjørne Jortveit for «Jeg kjører Grønt-kampenjen». Han står i gågata sammen med rådgiver Ingrid Konsmo i Vennesla kommune.

Hvorfor parkerer ikke flere bilen og går eller sykler til jobb?

- Mye handler nok om inngrodd vane. Du kommer i bedre form, du reduserer forurensingen i Vennesla og du gjør en innsats for klimaet hvis du parkerer bilen litt oftere. Samtidig skaper du et mye flottere sentrum fordi det blir færre biler, sier Jortveit.

- Jeg sykler litt selv, sier Ingrid Konsmo. Hun foreslår å begynne med soldagene og ta de trivelige turene. Alt hjelper, både for den enkelte og hele fellesskapet.

Flotte premier

Og hvis du først begynner å gå eller sykle, hvorfor ikke vinne litt premier? «Jeg kjører grønt»-kampanjen varer i over to måneder til, til 30. november. Bedrifter kan melde seg på. Du kan konkurrere som kollegium eller alene. Hver uke deles det ut flotte premier.

Du kan vinne hengekøyer, turtøy, gavekort, sykkelutstyr og mye mer.

Aksjonen er skapt for å hjelpe deg å komme i gang, for i framtida kan vi ikke bare kjøre mer og kjøpe flere og flere biler. Vi må endre holdningene til klima og forurensing. 

Vanligvis handler kampanjen om sykling, gange og buss. Du får poeng for alle tre tingene. I år satses det på gange og sykling på grunn av koronaen.

- Det mangler kanskje en sykkelveg her og der, men du verden så flott ei sykkelbygd. Langt flere burde prøve, sier Jortveit.

Prøv en bilfri dag

Ingrid Konsmo anbefaler folk å teste en bilfri dag en gang i blant.

- Det går an å planlegge litt. Du kan ta bilen de dagene du må handle, mens du bestemmer deg for å la den stå helt parkert andre dager. Hvis mange gjør det, vil vi merke stor forskjell, sier Konsmo, som sier mange kunne parkere bil hvis de for eksempel investerte i elsykkel.

Grønn Urban Bygd er Vennesla kommunes identitetsprosjekt Det handler om kraften i elva og Venneslas historie, men også Venneslas visjoner framover.  Vi har alt som trengs for å ta tet i framtidssamfunnet. Vi i den grønne og urbane bygdekommunen kan jo begynne med å sykle og gå litt mer. Til jobb og skole, når vi handler og drar på fritidsaktiviteter.

Vi må i alle fall forsøke å bli bedre enn kristiansanderne!

Lykke til!