Vaksine

Vennesla mottar nå cirka 1100 vaksinedoser i uka. Ifølge kommuneoverlege Per Kjetil Dalane vil alle over 65 år i løpet av neste uke ha fått time til vaksinering med tredje dose.

Vi fortsette med å sende sms med informasjon om å bestille vaksine via c.19 nedover i prioriteringsgruppene akkurat som forrige gang. Vi vaksinerer også nå helsepersonell (de får egne informasjoner). Tiden er også inne til at alle 16- og 17-åringene får sin dose to. Dette vil bli innkalt til via c.19.

Det er noe pågang fra folk som ønsker å vaksinere seg for første gang. Hvis du ønsker dose en eller to, må du ringe vaksinetelefonen på 948 73 717 for å få time. Du er hjertelig velkommen!

Vaksinering skjer på kveldstid tirsdag, onsdag og torsdag og på dagtid lørdag på Legesenteret.

- Vaksinasjonen er i rute. Slik vi ligger an nå, bør alle over 18 år ha fått tilbud om tredje dose før utgangen av februar, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Karantene og forskrift

Vennesla innførte for 9. november egen forskrift der husstandsmedlemmer og kontakter som er like nære som husstandsmedlemmer settes i sju dager karantene. Dette som følge av kraftig smitteutbrudd.

Kommuneoverlegen og kriseledelsen med ordfører og rådmann i spissen anbefaler at denne ordningen fortsetter inntil videre. Tirsdag 30. november skal plan- og økonomiutvalget ta stilling til forskriften, og så blir neste politiske behandling eventuelt kommunestyret 16. desember.

- Mens smitten øker rundt oss på Agder og over hele landet, har vi stabilisert den og fått den noe ned i Vennesla. Jeg mener karantene for husstandsmedlemmer er et tiltak som treffer meget godt, uten at det er sterkt inngripende i samfunnet. Jeg tror de fleste har forståelse for denne karantenen, og jeg vil råde til at vi fortsetter med egen forskrift inntil videre, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Smitten og testingen

Sist uke er det registrert 36 smittede i Vennesla, ned én fra uka før. Også uka før var det nedgang. 15 av de 36 smittede var allerede i karantene da smitten ble registrert. Det understreker ytterligere at forskriften om karanteneplikt for husstandsmedlemmer virker.

15 smittede er under 18 år og 21 over. Av de voksne smittede var 16 av 21 fullvaksinerte. Dette tallet er ikke spesielt, siden de aller fleste mennesker nå er vaksinerte. Vi vet at vaksinerte også smittes, men de blir mye mindre syke enn uvaksinerte. Vaksinen beskytter cirka 90 prosent mot alvorlig sykdom og død, og er med det en av de mest effektive vaksiner som finnes.

Sist uke delte vi ut 1972 selvtester fra testsenteret i Holtet. I tillegg ble det utført 231 tester ved senteret. Vi understreker at det kun er ved symptomer eller kontakt med smitte du kan hente selvstester i Holtet. Hvis du skal ha selvtest fordi du skal på et arrangement, eller for sikkerhets skyld, må du kjøpe på apotek. Vi er nødt til å sikre at vi har nok til de viktigste gruppene.

Munnbind og råd

De siste ukene har helsepersonell brukt munnbind når de er i nærkontakt med pasienter. Kommuneoverlegen råder nå oss alle til å bruke munnbind når vi er i nærkontakt med andre innendørs og ikke kan holde nok avstand.

- Vi kommer ikke med pålegg, men dette er et godt råd vi håper folk vil følge, sier han.

Vi minner også om disse rådene:

  • Hold deg hjemme hvis du har symptomer
  • Test deg så raskt som mulig
  • Hold avstand til andre på minst en meter der det er praktisk mulig.
  • Vask hendene og host i albuen.

Oppfordring fra ordføreren

Ute i verden er det nå den nye mutanten Omikron det meste handler om. Denne vil komme til Vennesla også, hvis den ikke allerede er her. Det betyr at vi bør fortsette dugnaden og jobbe godt med smittevernrådene, rett og slett for å holde smitten så lav som mulig – og for å unngå mer dramatiske tiltak.

Ordfører Nils Olav Larsen har en klar oppfordring til alle:

- De fleste er vaksinerte og derfor er det ingenting som tilsier at vi må stenge ned lokalsamfunnet. Vi skal feire jul, ha ei fantastisk tid i Julegada og oppleve mye den neste måneden. Samtidig er det klokt å være litt føre far. Fire, fem ganger har vi greid å slå ned smitteutbrudd ved å jobbe godt sammen.  Jeg oppfordrer alle til fortsatt å gjøre sin del av dugnaden, sier han.

Vi minner også om at regjeringen i morgen klokka 09.00 vil legge fram ny nasjonal korona-strategi, der nye tiltak kan komme.