- Vi må berømme både ledelse og ansatte som greier å håndtere en svært vanskelig situasjon. Det gjøres en fantastisk innsats, sier kommunalsjef for helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen.

Etter to år på tå hev, puster mange av oss ut. De ansatte på sykehjemmene i Vennesla, har det motsatt. Akkurat nå håndterer de den mest krevende driftssituasjon under hele pandemien. I takt med at landet åpnet opp i februar, har smitten økt både blant ansatte og beboere.

Svært høyt fravær

De siste par ukene har det både ved Vennesla omsorgssenter og Hægelandsheimen vært dager med over 50 prosent sykefravær. Også ved hjemmetjenesten i Øvrebø og Hægeland er situasjonen krevende, mens hjemmetjenesten i Vennesla er i en noe bedre situasjon. Der er fraværet rundt 20 prosent.

Ved Vennesla Omsorgssenter har 54 prosent av langtidsbeboerne hatt korona eller fått korona-smitte. Ved Hægelandsheimen har man holdt smitten unna beboerne helt til denne helga, men nå er flere beboere smittet også her.

- Midt oppe i en utfordrendec situasjon, må vi være glade for at smitten har kommet de siste ukene og ikke for to år siden. De aller fleste er vaksinert med tre doser og tåler sykdommen godt. Det er bemanningssituasjonen og fraværet som er  utfordrende. I helga var den kritisk, men vi greide det akkurat, sier enhetsleder Ann Cathrin Ruenes ved Vennesla omsorgssenter.

Også hun er imponert over de ansatte, og sier den enkelte gjør en formidabel innsats.

- Etter to år med høy beredskap og mange smitteverntiltak, er de ansatte slitne. Og så får vi den mest krevende runden med sykefravær og smitte nå. Personalet er fleksible, jobber dobbelt, bytter vakter og er løsningsorienterte, roser Ann-Cathrin Ruenes.

På kriseledelsens møte mandag morgen ble bemanningssituasjonen gjennomgått, og både fra rådmann og ordfører ble det uttrykt stor takknemlighet over innsatsen som legges ned.

Smitten på retur

Ellers synes smitten å være på retur i Vennesla kommune. Noe av nedgangen skyldes nok økte mørketall og mindre registering. Sist uke ble det registrert 361 tilfeller, som er det laveste uketall siden uke 1. Forrige uke var tallet 506 smittede.

Smittes på nytt?

Det er noen innbyggere som melder at de er smittet for andre gang på relativt kort tid. Kommuneoverlege Per Kjetil Dalane sier dette ikke er uvanlig med Omikron-varianten. Det finnes undergrupper av denne varianten. Derfor kan du få uker etter at du hadde korona, få det på nytt.

 - Fordelen er at de fleste nå er vaksinert og tåler smitten godt. Den andre fordelen er at smitten brenner ut. Det er bedre å få smitten to ganger nå, enn at pandemien skal fortsette og fortsette, sier Dalane.

Han varslet for en uke siden at smitten gradvis vil reduseres. Det ser ut til å stemme godt med det vi nå ser.