Tømmerrenna
Bilde er tatt av Haya Tourkou

Tur i tømmerrenna

Gå en spennende tur langs elva, gjennom tunneler og over bruer i en ca. 4 kilometer lang historisk tømmerrenne. Denne originale tømmerrenna er i dag den eneste og lengste i sitt slag i hele Norge. Tømmerrenna er gjennom årenes løp blitt restaurert og vernet. 

Turstart anbefales ved Steinsfossen, men det er også mulig å starte andre steder. Turen tar ca. 2 timer og passer perfekt for familietur. Turen er svært lettgått da man stort sett går oppi tømmerrenna.

NB! Du ferdes på eget ansvar, så vær forsiktig. Ferdsel gjennom stasjonsområdet og skinnegang til Setesdalsbanen er forbudt.
 

Tømmerrenna.jpg       Tømmerrenna_2.jpg
Foto: Jorunn Skuterud Hansen

 

Bjønnåsen
Jorunn Skuterud Hansen

Bjønnåsen

Turen er kort, men bratt enkelte steder. Passer for familier. Det er en fin utsiktsplass. 

Les mer om veibeskrivelse her

IMG_20190727_200951-01
Bilde er tatt av Haya Tourkou

Tur via Skådane, Smååsan og Rampa

Turen går fra Venneslafjorden via Bombekken, til husmannsplassen Skådane, Nordmarka via skiløypa til Moseidvarden. Smååsan, Rampa tilbake til Skottjønn, Skådane og Venneslafjorden. Turen går i variert terreng og inneholder både husmannsplass, bruer, fossefall, rampe, vann og flott gammel skog. Passer for litt eldre barn og voksne.

Turen kan like gjerne gås fra Smååsan via rampa til Skådane.

Turbeskrivelse finner du her

Strandstien, vestsiden
Bilde er tatt av Haya Tourkou

Strandstien på vestsiden av Otra opp til Bommen Elvemuseum

Denne turen kan startes fra sentrum i Vennesla, og gå over brua til Moseidmoen. Deretter tar du Ringveien som er første vei til høyre. Gå til venstre for den store blokka du ser i starten av Ringveien. Der ser du en sti som følger langs elva. Deretter fortsetter du på vestsiden av Venneslafjorden opp til elvemuseet Bommen. Gå retur på samme sti tilbake til sentrum.

Denne turen er 4,8 km. 

Strandstien,vestsiden1.jpg
 

Strandstien, Østsiden
Bilde er tatt av Haya Tourkou

Strandstien langs Venneslafjorden på østsiden av Otra

Denne turen kan startes fra sentrum i Vennesla. Gå undergangen under RV405 (like vel brua over til Moseidmoen). Følg gangveien på østsiden av elva. Når du er ved enden av strandstien går du samme vei tilbake til sentrum. 

Denne turen er 5,4 km lang. 

Strandstien_2.jpg

Moseidtjønna_lysløypa
Moseidtjønna. Bilde er tatt av Jorunn Skuterud Hansen

Lysløypa med gapahuker ved Smååsan

Liten lysløype, men ganske variert. Man går nesten i et åttetall. Følg lysstolpene. 

lysløype,kart.PNG

Fjellmannsvegen - Tusenårig ferdselsveg fra Setesdal til kysten

Det er mulig å følge traseen med gammelt kart utarbeidet i samarbeid med Midt-Agder Friluftsråd, men fordi ingen har ansvar for vedlikehold er ikke Fjellmannsvegen merket eller ryddet så det kan være vanskelig å finne frem enkelte steder.


I gamle dager, før veiene hadde skåret seg gjennom terrenget, tok folk seg fram til fots eller på hesteryggen. Tunge bører ble lagt på både hest og folk og fraktet fra de indre bygder ned til kysten. Kjøpevarer ble båret tilbake. Fra Setesdalen til Kristiansand gikk den såkalte Fjellmannsvegen. I dag er de sørligste 53 kilometerne merka. Midt-Agder Friluftsråd har gitt ut brosjyre over Fjellmannsvegen.

En del av denne gang- og rideveien går fra Ærekilen i Hornes, over Lauvåsheia og ned til Homme ved Hægeland kirke. Traseen var også kirkevei for folket på Lauvåsheia. Da dampbåten ble satt i drift på Kilefjorden på 1800-tallet, avtok trafikken over heia. Men sporene etter rideveien er enda synlig. Nå er den i tillegg merket opp for at den moderne vandrer skal kunne finne fram langs den ca 10 km lange ferdselsveien.

Fjellmannsvegen fortsetter fra Eikeland over heia forbi Bringsvær til Tjomsås. Det kan anbefales å ta den spennende rundturen til den nesten 500 meter høye Ropstadknuten. Herfra er det en storslagen utsikt over havet.

 

Nasbø
Nasbø. Bilde er tatt av Jorunn Skuterud Hansen

Drivenesheia - Nasbøvarden

Drivenesheia til Nasbøvarden (rundtur). Nasbøvarden (315 m.o.h.).
Adkomst fra Kjåvann rv. 454. Merkede rundløyper sommer/vinter. Rundturen er ca. 11.7 km og tar rundt 1 time og 40 minutter.   

Drivenesheia-Nasbøvarden,kart.PNG

Sandripheia Fritidspark, et vintersportssted og friluftssenter i Øvrebø, 3,4 km lysløype i et rikt og variert terreng. Eget skiskytteranlegg og flere hoppbakker med flomlys.

Skråstadheia

Dette er en del av Fjellmannsveien fra Eikeland til Tjomsås - den gamle kløv- og gangveien fra Setesdalen til Kysten. Merket løype 19 km mellom Vennesla og Gimlehallen v/Oddernes Kirke, Kristiansand, (Skråstadvarden 267 m.o.h.) Adkomst fra Snemyr i Vennesla, Rv. 453. Også adkomst "Saga" på Sødalsveien mellom Vennesla og Kristiansand.

Kringsjå,2
Bilde er tatt av Lovise Kjøstvedt

Kringsjåområdet

Kringsjåområdet ligger mellom Iveland og Vennesla.
Otra renner her gjennom en trang dal. Midt i dalen finner vi Kringsjå. Her ble et av Sørlandets første vannkraftverk bygd. Det ble begynnelsen på Kristiansand energiverk KEV. Det var også her historien til Statskraft begynte, da staten kjøpte sitt første fall i 1895.

Kringsjå1.jpg   Kringsjå,3.jpg   

Setesdalsbanen, som er en smalsporet (1 067 mm) museumsjernbane, tøffer den 8 kilometer lange, ville og naturskjønne strekningen mellom Grovane og Røyknes stasjoner. En del av denne strekningen går gjennom Kringsjåområdet.

Skulebergvannet

Drivenesvannet via Skulebergvannet

Flott turterreng med skogsvei og sti.

Kjør FV 454 fra Vennesla mot Øvrebø via Drivenes. Når du kommer på toppen av Drivenes kleivene, kjører du første vei til venstre og parkerer der.

For ytterligere veiforklaring og turbeskrivelse les her

Turløype fra Bommen Elvemuseum til Skådane

Fin rundtur for familier og små barn. 

Hvis du ankommer med bil, kjør RV 405 til Vennesla sentrum. Ta over brua til Moseidmoen og kjør rett frem til RV 454 mot Øvrebø. Kjør Drivenesveien langs Venneslafjorden og parker gjerne ved Bommen elvemuseum. Parkerer du ved Bommen, går du hovedveien sørover et par hundre meter til du ser en bekk med skauvei langs. Det er god plass til også å parkere ved bekken (Bombekken). Gå derfa opp lang Bombekken. Det er litt bratt de første hundre meterne. Følg bekken og ta første kryss til benstre. Etter ca. 300 meter tar du til høyre der det er merket Tursti. Da går du den gamle veien til Skådan husmannsplass. 

Turbeskrivelse finner du her

sporsti fra bommen til skådane.png

Moseidvarden

Tur til Moseidvarden fra lysløpya i Vennesla. Turen er en av de mest klassiske i Vennesla og byr på utsikt og fin natur. En kan gå frem og tilbake i samme løype, men denne turen er ei runde. Det er stort sett oppoverbakker og myrer den ene veien. Men hele tiden på tørt underlag. Nedover er det smalere stier på slette eller nedoverbakker og kun en blaut myr.

Turbeskrivelse finner du her

kart,moseidvarden.PNG