Vennesla er i ferd med å åpne noe opp. En folkefest med ukjent smitte langs sykkel-løypene er det siste vi trenger akkurat nå. Det er sikkert noen som vil gå ut på plenen sin for å kikke, og det er topp. Men vi vil advare mot samling av mennesker.

- Her er vi enig med kommunen. Vi vil også advare mot samling av publikum, og vi har 100 vakter på strategiske steder rundt løypa for å sikre en trygg avvikling av arrangementet. Det viktigste for oss er et arrangement som blir kjempefint for syklistene og idretten. Vi får heller ta festen en annen gang, sier Jan Fredrik Stiansen i arrangørklubben Kristiansand cykleklubb.

Tirsdag var han sammen med sikkerhetssjef Martin Ugland, løypesjef Håkon Rossebø og rittleder John Vetrhus på befaring ved Bruvegen. Like ved den gamle brannstasjonen er start og mål, og der skulle storskjermen stått. Sånn blir det altså ikke.

Sykkel-NM 2021 skal gå på Sørlandet hele neste uke. Søndag 13. juni, på åpningsdagen, er det Venneslas tur – hele dagen. Da vil tre flotte juniorløp foregå etter hverandre langs ei rute i bygda:

  • Klokka 08.30 Landeveisritt junior kvinner.
  • Klokka 12.00: Landeveisritt junior herrer.
  • Klokka 16.30: Landeveisritt U23 herrer.

Trafikken - stengte veger

Løypetraseen blir i praksis stengt for trafikk fra 08.00 om morgenen til rundt 20.00 om kvelden søndag 13. juni.

Alle tre løpene starter ved Bruvegen og har mål ved Bruvegen. Løypetraseen går over Venneslabrua, ned fv 405 til Mosby, opp Ravnåsvegen og inn på Drivenesvegen igjen. 

Å kjøre «motstrøms» sykkelrittet blir det ikke anledning til. Det vil bli sluppet puljer av biler gjennom traseen «medstrøms», men da etter at syklistene har passert på runden.

- Fra Kvadraturen på Moseidmoen vil det bli omkjøring over Hunsøya, opp Tvangsdalen og videre mot Ålefjær. Folk nordfra bør kjøre Sentrum og Ålefjær. Folk fra Øvrebø bør komme til Vennesla via Iveland, sier rittleder Vetrhus.

Det vil være flere politimotorsykler og sikkerhetsbiler i løypa. Sikkerhetssjef Ugland sier at rittet blir pauset/nøytralisert umiddelbart hvis sikkerhetskjøretøyer eller utrykningsbiler må fram.

Her er noen viktige opplysninger:

  • Det er stengt for motgående trafikk i hele løypa. Bil med henholdsvis rødt flagg og grønt flagg markerer stengt vei medgående på hver runde. Det vil være løypevakter i alle kryss og skilting som varsler rittet.
  • Trafikanter bes om mulig unngå kjøring i løypa i tidsrommet for rittet. Trafikk til eiendommer vil dirigeres i samme retning som rittet når bil med grønt flagg har passert på hver runde.
  • Ved utkjøring fra eiendommer der det ikke er vakter bes alle trafikanter om å vise ekstra varsomhet, følge rittets retning, og kjøre ut av løypa ved første mulige utkjøring.
  • Vi henstiller alle trafikanter om å respektere anvisninger fra vaktene og på den måten bidra til et sikkert arrangement

Landeveisritt 20. juni

Søndag 20. juni, på avslutningsdagen,  er det duket for de to store øvelsene: landeveisrittet for kvinner og menn senior. Da vil løypa starte og stoppe i Kvadraturen i Kristiansand. Syklistene vil komme over Ålefjær til Vennesla, før runda går ned 405 og ned Sødalssida og inn i Kvadraturen. Forhåpentligvis ligger Vennesla også da badet i sol - for disse løpene sendes på TV.

- Løpene vil foregå hele dagen også søndag 20. juni, men det blir mye lenger tid mellom hver gang syklistene passerer, og lettere å avvikle trafikken. Vi anbefaler da kjørende om å bruke Ravnåsvegen og vestsida av elva, sier rittleder Vetrhus.