- Nå må vi være krystallklare og tydelige: Vi har under hele pandemien ønsket å gjøre de unge en tjeneste med å skjerme deres aktiviteter. Nå må vi stenge også deres aktiviteter, for å unngå at en tjeneste i stedet blir til en bjørnetjeneste, sier ordfører Nils Olav Larsen.

Viser de siste fire ukers smittetilfeller fordelt på alder.
Viser de siste fire ukers smittetilfeller fordelt på alder.

Fortsatt svært viktig med tiltak

Smitte-eksplosjon er ordet som best summerer situasjonen i Kristiansand-regionen akkurat nå. Bare siste døgn er det 85 nye smittede i Kristiansand, heldigvis ingen i Vennesla. Det er i ungdomsmiljøene smitten spres nå – og vi vet at ungdommen i hele regionen har mye kontakt.  Selv om smitten i Vennesla de siste dagene har gått noe ned, er situasjonen svært alvorlig også i vår kommune, og de kommende dagene blir kritiske.

Vi vet at når én ungdom smittes, følger hele familien fort etter. Derfor må det nå settes inn ekstra tiltak i ungdomsmiljøene der ungdom beveger seg utenfor sine skole-kohorter – slik at vi får ned smittetrykket i hele regionen.

- Men er det så farlig at ungdom smittes, nå som risikogruppene og de gamle er vaksinert?

Kommuneoverlege Per Kjetil Dalanes svar er utvetydig:

- De muterte virusene smitter langt hyppigere enn det opprinnelige viruset. Det britiske muterte viruset sender også ellers friske mennesker i respirator og noen unge mennesker blir svært syke. Vi har eksempler på det på sykehuset nå. Dessuten får noen langvarige virkninger. Fremdeles er bare litt over 25 prosent av innbyggerne i Vennesla vaksinert. Det er derfor helt feil å tro at smitteverntiltak er mindre viktig enn før, forteller kommuneoverlege Per Kjetil Dalene.

Dalane minner om at smitten og smittefaren må ned i Vennesla og regionen, og det fort. Alle må bidra. Vi må få dette til nå, for å hindre ytterligere nedstengning av samfunnet med de store konsekvenser det har for næringsliv og økonomi og langsiktige virkninger.

Smittetilfellene gjennom hele pandemien.
Smittetilfellene gjennom hele pandemien.

Råd og forskrift

Forskriften som forbyr mer enn fem gjester hjemme, maks fem på private sammenkomster og maks femti på arrangementer innendørs, fortsetter fram til 4. juni. Det vedtok plan- og økonomiutvalget torsdag. Den varte opprinnelig til fredag 21. mai.

Råd og anbefalinger SKAL følges på lik linje med forskrift. Eneste "ekstrating" med forskrift er at du kan bli straffet hvis du ikke følger den. Her er rådene og anbefalingene etter kriseledelsens møte fredag morgen.

  • Ikke ha mer enn to på besøk hjemme
  • Ha så få besøk og nærkontakter som mulig gjennom uka
  • Avlys alle arrangementer og konserter og tilstelninger som kan avlyses.
  • Avlys alle treninger og fritidsaktiviteter for barn og unge inntil videre.
  • Bruk munnbind når du er inne på offentlig sted hvor mange ferdes, som butikk. Dette gjelder både om du er vaksinert eller ikke.
  • Test deg ved minste mistanke om smitte.

 

Ekstra fokus på munnbind!

- Dette med munnbind vil vi fokusere litt ekstra på. Folk reagerer når andre ikke bruker munnbind, for eksempel i butikk. Vi må hjelpe hverandre med motivasjonen under denne dugnaden. Munnbind gir viktig signaleffekt i tillegg til smittereduksjon. Det må være på – og jeg ber alle butikkene sørge for at alle kunder bruker munnbind, sier ordfører Nils Olav Larsen og varaordfører Eivind Drivenes.

Begge sier at innbyggerne har vist stor vilje og tålmodighet, men vi må ikke senke skuldrene ennå. Vi må samme stå på slik at vi etterhvert kommer over i en bedre og mer stabil situasjon med lavere smittetrykk.

Egen vaksineinfo finner du på våre vaksinesider på vennesla.kommune.no

God helg!