Nå oppfordrer Adelheid Frost Mykland og Birgitte Kåvenes alle arbeidsplasser om å prøve det samme.
- Vi hadde ikke tenkt så nøye over det før vi ble plassert på rekke. Jeg bor i Fjellvegen og har lenge syklet til jobb. Det er kortere med sykkel enn bil, nesten. Vi ble bevisstgjort. Jeg vil virkelig anbefale sykkel eller gange, sier Birgitte Kåvenes i Solsletta barnehage.
Det var styrer Adelheid Frost Mykland som fikk den spesielle ideen med å kartlegge og spørre alle ansatte om hvor lang tid de bruker på jobbreise. Det skjedde som en litt moro gimmick i forbindelse med et møte på jobb.
- Vi har til tider hatt problemer med parkering og mange biler. Jeg tenkte: Ingen kan gjøre alt, men alle litt, sier Adelheid, som er opptatt av at ordene om Vennesla som den grønne, urbane og kortreiste bygda også må bli til handling.
De fleste bodde ganske nærme
Rekke-leken ble en kraftig aha-opplevelse. Hun forteller at de fleste ansatte viste seg å kjøre bil selv om de bor ganske nærme jobb. Mange brukte under fem minutter på å kjøre. Noen bare to. Noen ti og noen lenger.
- Og så tenker jeg at vi ikke skal sykle eller gå hver dag, men når det passer fint. Det er ikke nødvendig å gå når det sprutregner eller sykle når det er snøkaos. Men de fleste dagene er kanskje ikke så ille, og da kan man jo prøve litt. Det må være lystbetont, ellers blir det ikke noe, sier Adelheid Frost Mykland.
Samtidig sier hun at mange kommer med litt rare unnskyldninger for å ta bilen. - At noen skal handle tunge ting på veg hjem eller bor veldig langt fra jobb, betyr jo ikke at vi/de som bor nærme ikke kan parkere bilen en dag iblant, sier Adelheid.
Hun er samtidig imponert over hvor mange småbarnsforeldre som kommer på sykkel om morgenen. En utfordring er å ha lagerplass til sykkelvogner og vogner. Foreldre på sykkel ønsker å sette fra seg tungt ekstrautstyr før de sykler videre til jobb. Der håper hun på bedre løsninger.
Ansvar for egen helse
Adelheid Frost Mykland snakker om klima, støy og lokal trivsel og miljø, men også helse. Gåing og sykling er jo positivt på alle disse punktene.
- Alle har ansvar for egen helse. I en barnehage er det fort gjort for ansatte å passere 10.000 skritt om dagen. Samtidig har vi høyt sykefravær. En del handler om rygg og stive nakker. Kunne vi bli flinkere til å gå og sykle og trene?
- Hvor mange har parkert bilen?
- En del, jeg vil ikke regne nøyaktig.. Noen ganger trenger vi bilen. Selv kjører jeg fra Skarpengland, men jeg bruker barnehagens fellessykkel når jeg skal over til Herredshuset. Det viktige er ikke hvor mange som får til masse på kort tid. Det viktig er å komme i gang og å ta dette som en positiv utfordring, sier Frost Mykland.
Hun ønsker å plassere de ansatte på «jobbavstand-rekke» ei gang eller to i året. Det kommer stadig nye ansatte. Man glemmer. Det handler om å bevisstgjøre.
Oppfordring til alle arbeidsplasser
Adelheid Frost Mykland oppfordrer alle kommunale enheter, butikker, kontorbedrifter, private og offentlige arbeidsplasser om å ta «jobbavstand-testen». Og hun er sikker på at mange blir overrasket over hvor mange som bruker bilen av gammel vane, men som like gjerne kunne gått eller syklet en dag imellom.
- Det handler ikke bare om klima. Det handler om å skape plass til kunder, om trivsel. Færre biler gir mindre støy og støv. Og ikke minst handler det om bedre helse, sier Adelheid Frost Mykland.
Lykke til, folkens!