Det er designer og kunstner Anna Berthelsen som skal samarbeide med Venneslabarnehagen om dette helt unike prosjektet.

 Fra før har hun skapt suksess da hundrevis av barn laget barkebåter til "Small ship races" i Kristiansand og enda flere var med på å lage speilene som utgjør den fantastiske installasjonen Slow Brigde ved Gravanekanalen i Kristiansand, for å nevne noe.

- Vi ønsker å samarbeide om spennende pedagogiske prosjekter i barnehagen. I vinter kom Korona. Hva er nå det for noe egentlig? For små barn er det ikke så lett å forstå utover det konkrete med å vaske hendene, forteller barnehagerådgiver Anita Kverneland

vitamin to

Et halvt tonn stein

Anna Berthelsen har lekt med ideer. Korona er et virus. Noe bitte lite. Det er vitaminer også. Vitaminer gir styrke. Ordet leke, eller lege. Kan vi leke med legende vitaminer?

Hun tok turen rundt i Vennesla og så en hel del gule bygninger og masse rød murstein. Kommunevåpenet er også gult og rødt – gult er gledens farge, rødt er hjertet. Hun leste om kommunen som skal være Grønn Urban Bygd – fordi både framtida og fortida handler om det. Og så elva da, den som ligger til grunn for at Vennesla ble til. «I begynnelsen var elva»

- Vi har kjøpt inn et halvt tonn elvestein, forteller barnehagerådgiver Bess Thormodsæter.

Mestring og del av helhet

Nå skal barna vaske steinene. Er steinene virus eller vitaminer – de blir i alle fall vitaminer? Vask gjør rent, vask er viktig. Hvert eneste barnehagebarn skal vaske tre steiner og deretter male dem og dekorere dem. Grønne, gule og røde. I tillegg noen i gull, fordi alle barn tiltrekkes av dette med gull, og noen i aluminium fordi verdens reneste utgave av det metallet «vaskes fram» i Vennesla.

Anna Berthelsen har jobbet mye med sirkler. Utenfor Kulturhuset oppdaget hun spiraler. Hvert eneste barnehagebarn beholder en stein selv – som kan tas med hjem eller bli i barnehagen. De to andre skal leveres utenfor Kulturhuset. Der skal Anna Berthelsen lage en fantastisk steinspiral av alle «vitaminene» og alle fargene. Steinen skal på plass i begynnelsen av september og skape noe nytt i sentrum.

Alle barna skal på besøk. De skal oppleve hva de har skapt, få mestringsfølelse. Før har de bare sett de ulike bitene og delene. De skal oppdage at de er del av en helhet. 

- Det er så mange lag i dette prosjektet. Barn lærer best når de er aktive. Når de kan assosiere og spørre, sier Thormodsæter.

vitamin1

Barna som deltakere

I «Lekende Vitaminer» blir barna deltakere i å utvikle Vennesla, mens de lærer om kroppen og vitaminene og sunn mat og beskyttelse mot virus og det som river ned. Spiralen har et sentrum og brer seg ut. Sånn var det med koronaen også. Sånn er det med livet barna skal leve.

- I desember før snøen kommer, skal steinene tas vekk og flyttes til et mer fast tilholdssted – hvor er ikke helt avklart – kanskje i nærheten av Herredshuset. Der står røde og gule sommerblomster nå. Huset er rødt og gult – og de røde og gule steinene – og de grønne som forteller om visjonen framover – skal installeres i Paviljongen som et varig kunstverk, forteller Berthelsen.

To ord er viktig for henne: Tid og Se. Vi må se hverandre – og vi må ha tid til det. Å gi barna plass i utviklingen av felles rom, gir dem mestring og tilhørighet. Vi må gi dem tid slik at de ser hva de er en del av.

- Det er akkurat dette vi trenger nå, etter alt vi har vært gjennom, ropte en av styrerne begeistret til Anna Berthelsen. Alle styrerne i de 16 barnehagene i Vennesla ble orientert om prosjektet i kantina i Svømmehallen tidligere denne uka.