69-åringen kommer støyende oppover Gågata med begge feiekostene nede. Han har nettopp vært over på Moseidmoen for å reparere et punktert dekk. Det første han sier når han trer ut av den lille kraftpluggen av en feiemaskin, er dette:

- Jeg elsker å jobbe i Vennesla kommune. Fantastisk arbeidsplass.

Trygve Sørli foran feiemaskinen
Trygve Sørli foran feiemaskinen.

Kaster mye mindre

Deretter fortsetter han:

- Det er gøy å se hvor bevisste folk begynner å bli. Det er mye mindre søppel som flyter, enn det var før. Kan ikke sammenliknes.

Trygve Sørli trives veldig godt når han kan kjøre løypemaskin innover mot Naspe eller Moseidvaren, men det er noe eget når feiemaskinen fyres opp for sesongen.

- I år feide vi Vennesla sentrum og Gågata i slutten av februar. Det har aldri skjedd før som jeg vet om. Vi har også feid en del skolegårder og litt sykkelstier, forteller Trygve Sørli.

Han liker å kjøre rundt, høre på radio og nikke til forbipasserende. På et vis er det ensomt inne i feiemaskinen. På en annen måte er det sosialt.

Snart pensjonist

Det var gårdbruker han var, Trygve Sørli, men i 2002 solgte han gården på Tjomsås og begynte i kommunen. Han sier det var godt å få fast arbeidstid, men han er ikke med på at det er et rolig liv i kommunen.

- Trygt, men vi har mer enn nok å gjøre.  Det er blitt flott mange plasser, ikke minst i sentrum, men det betyr også at det er mer som skal tas vare på, sier Sørli. Han er inne i sitt siste arbeidsår. Når det nærmer seg jul, fyller han 70. Da blir han pensjonist.

- Jeg drømmer jo om at noen ringer og trenger ei hånd. Jeg lar meg ikke be to ganger. Nei, jeg ser ikke fram til å slutte. Jeg har det fint. Vennesla kommune er som sagt en fantastisk arbeidsplass, sier han.

Skryter av Venneslas snuoperasjon

Trygve Sørli var med i politikken for Senterpartiet da han begynte i kommunen. Han mener Vennesla nå og da ikke kan sammenlignes – og at vi alle har grunn til å være dypt takknemlige.

- Vennesla 2019 er preget av muligheter, optimisme og masse som skjer. Da jeg var i politikken, var det bekymring og pessimisme. Vi regnet med at Hunsfos snart gikk under, vi måtte spare, kutte, kutte og legge ned. Alt er snudd til det bedre. Det skjer jo noe overalt, sier Trygve Sørli.

Akkurat det er noe å tenke ekstra over. Den store snuoperasjonen Vennesla kommune og de tre bygdesentrene Vennesla, Hægeland og Øvrebø har vært gjennom de siste 15 årene.

Sørli nevner i fleng nye skoler, nytt sentrum, ny idrettshall, kulturhus, svømmehall,  gigantsatsingen på Støleheia i Øvrebø, Setesdalsbanen til Røyknes med mye mer.

Tre tonn fem ganger om dagen

Feiemaskinen må videre. Den lille maskinen gjør 50 kilometer i timen. Fullastet tar den opp mot tre tonn sand.

- Jeg tømmer fem lass om dagen når feiingen kommer i gang for fullt, sier Sørli.

Det er mye god folkehelse i kommunal strøing, men det er det også i feiingen. Det er mange trimmende syklister som ikke kan få ventet kort nok på at sanden fjernes fra sykkelstiene og småveiene.