«Hun er helt unik». «Fantastisk dame». «Utrolig sosial og snill».  «Barna elsker henne». «Hun betyr så mye for oss alle».

Godordene har haglet inn fra både  kollegene og ledelsen ved Klokkerstua barnehage om hvorfor Sølvi bør intervjues. 

Tid til hver eneste en

Hver morgen klokka 0500 står hun opp, kjører fra Røyknes og er på Klokkestua rett før 06.00. Renholdsjobben varer til klokka 12.00.

- Jeg starter med å vaske, selvsagt. Men jeg er også med på å ta i mot barna, snakker litt med foreldrene og så videre. De små vil gjerne ha en morraprat, forteller hun.

Sannheten er at «Sølvi» er den første mange av barna spør etter.  Hun har en helt spesiell evne til å se alle og barna responderer med å sette henne foran det meste i barnehagen.

- Er det sant at du kan navnene på alle de 88 barna?

- Ja, men jeg strever fremdeles litt mer et par av de minste som begynte i høst. Jeg synes det er viktig å se den enkelte. Vi har det kjempegreit sammen. Det er altså så gøy å jobbe her.

Sølvi kan navnet på de 35 ansatte også – og de fleste av foreldrene med.

- Du kunne valgt å vaske, ikke blande deg og gå hjem igjen?

- Det er ikke meg. Jeg er altfor sosial til det. Og så er jeg glad i barn, ler Sølvi Lauvsland.

De små er med og vasker

Hun forteller at hun ofte har med seg barn rundt i barnehagen mens hun gjør jobben sin. De får en tørkekost hver og er med så godt de kan.

- Også barn kan ha en litt dårlig dag. De kan være litt utålmodige og trenge litt tid utenfor gruppa med de andre. Noen er lei seg for ett eller annet. Da pleier de å gå rundt sammen med meg, så tar vi en prat, forteller Sølvi.

- Får du gjort det du skal med alle barna rundt deg?

- Jada, men av og til tar det litt lenger tid, men det går fint.. Det er bare moro å ha barna med seg. 

Sølvi er ikke med på at hun gjør en ekstrainnsats utover det man kan forvente. Hun er opptatt av å ha det greit på jobb og å ha det sosialt. Hun synes hun får mye mer enn hun gir.

Å være renholder i en barnehage kan være en tålmodighetsprøve. Sølvi forteller at hun må vaske der det er ledig og der barna ikke er. Som regel går det på rutine.

Nå på høsten er den mest krevende tiden i hele året for en renholder i en barnehage. De fleste er flinke når de kommer inn etter utetid,  sølevær er sølevær.

Sølvi Lauvsland arbeidet i kjøttbransjen i over 25 år. Da hun mistet jobben hos Ringøen/Grilstad, visste hun ikke helt hva hun skulle. Tilfeldigvis kom hun over jobben ved Klokkestua. Nå har hun vært renholder i den store kommunale barnehagen i tre år.

- Jeg stortrives. Flere av de ansatte sier jeg må ta barnerhageutdannelse og skifte jobb.  Jeg har litt lyst, men vet ikke helt.  Det er ikke bare å kaste seg ut i en utdannelse når man er 47 år, men det hadde vært gøy.

Mye på farten

Sølvi har nok å gjøre på fritiden også. Hun er mor til to av Venneslas største hopp-talenter, Jonatan og Karoline Lauvsland.

- I vintersesongen er vi på farten nesten hver helg. Opp tidlig for å dra til Østlandet hvor de fleste hopp-konkurransene foregår, forteller Sølvi.

- Oppe 05.00 i uka og så på farten i helgene også?

-  Jeg er heldigvis et skikkelig A-menneske, ler hun.