- Dette er viktig for bygda. Vi er grønn, urban bygd og vi trenger et næringsliv som er frampå. Dessuten er grønn profil en viktig del av kvalitetssikringen og bedriftsutviklingen i dag, sa ordføreren.
- Akkurat, svarte innkjøpssjef Ingrid Lindebø og IT-sjef Ove Arntzen.
De to har ledet arbeidet med å miljøsertifisere Scantrade AS, som er en stor virksomhet i Vennesla med over 40 årsverk. De har utført en stor jobb, men de merker at markedet mer og mer etterspør at bedriftene har riktig miljøfokus. Det har vært helt nødvendig å satse enda mer på miljø.
- Miljøfyrtårn handler om å dokumentere. Det handler om avfallshåndtering, sortering, redusere utslipp og veldig mye. Ikke minst handler det om å bevisstgjøre ansatte og jobbe med kontinuerlig forbedring, og så handler det om å rapportere årlig, forteller Ove Arntzen.
Men i Scantrades tilfelle handler det også mye om logistikk og krav til produsentene i Østen, siden det er der det meste av sportsutstyret lages.
- Det meste kommer på container med båt. Noe har kommet på fly. Nå har vi redusert fly-bruken. Vi sender faktisk en del varer med toget fra Østen og hjem til Vennesla, sier Ingrid Lindebø, som forteller at Scantrade også jobber med miljøkrav til produsentene i østen.
Alle selgerne går over til elbil. Det er stort fokus på miljø og klima i hele bedriften. Da bygget på Vikeland ble bygget, ble det lagt inn fjernvarme fra Huntonit.
Vennesla kommune ønsker å bidra til at næringslivet dokumenterer miljøansvar. Det gir markedsfortrinn. Ordføreren viser et spesielt engasjement og deltar hver gang en ny bedrift blir miljøsertifisert.
- Vi skal ha ned utslippene 50 prosent innen 2030, sier ordføreren.
Dette er Venneslas Miljøfyrtårn:
- Byggmester Per Otto Ingebretsen AS
- Scantrade AS
- MesterMalAS
- Sparebanken Sør, Vennesla
- Montér Vennesla
- Trygg Maskin AS
- K Tveit Bilglass AS
- Malermester Nystøl AS
- Vennesla videregående skole
- Vennesla Tannklinikk
- VEF Entreprenør AS
- Vinmonopolet Vennesla
- Meny Vennesla