Signe Hægeland er 89 år og vil gjerne gjøre noe for de eldre. Derfor er hun på dugnad sammen med Kari Irene Godtfredsen.
Signe Hægeland er 89 år og vil gjerne gjøre noe for de eldre. Derfor er hun på dugnad sammen med Kari Irene Godtfredsen.

89 år og på dugnad!

- Jeg må jo være med på å gjøre litt for de eldre, ler Signe Hægeland. Hun er 89 år gammel, klar til dugnad og sprek som en fole!

15-20 mennesker, særlig pensjonister, sitter på verandaen ved Hægelandsheimen. De er klare til å bruke hele dagen på å bli ferdig med hageanlegget foran heimen.

Det var den alltid like engasjerte Kari Irene Godtfredsen i Frivilligsentralen som tok initiativet. Da koronaen kom, stoppet mange av aktivitetene som frivillige sto for på heimen. Da tenkte hun: Kanskje vi heller kan få gjort noe med uteområdene?

- Vi hadde en halvferdig veranda på frontsiden. Fra vegen så det ille ut med en skråning med mye kratt og ustelte hekker. Heldigvis var park- og idrettssjef Ole Petter Omdal bare positiv. Han sa at samskaping er flott, og han stilte med jord, bark og blomster – hvis vi tok jobben med å få alt på plass, forteller Godtfredsen.

Er det ikke blitt flott? Her er det Jan Jørgensen som går med trillebår, mens Lars Olsen rydder bark (t.v)
Er det ikke blitt flott? Her er det Jan Jørgensen som går med trillebår, mens Lars Olsen rydder bark (t.v)

Dette trenger vi mer av

Nå endte det med at kommunen kjørte på litt jord og plantet en del. Til gjengjeld skal dugnadsgjengen rydde opp skikkelig foran vintersesongen og ordne alle bed og tømme alle blomsterkrukker.

- Dette trenger vi mer av. Vi har ikke budsjett til å anlegge nye parkanlegg og hager sånn uten videre. Men vi kan selvsagt finne løsninger når innbyggerne viser gode initiativ. Jeg ser gjerne liknende opplegg nede i Vennesla. Vi får til mye mer hvis vi samarbeider, sier Omdal.

Kari Irene Godtfredsen orienterer om dagens arbeidsplan.
Kari Irene Godtfredsen orienterer om dagens arbeidsplan.

Moro

Dugnadsgjengen på Hægeland synes i alle fall avtalen med kommunen er grei. Det er moro å samles, moro å jobbe litt. Kommunens kjøkken stilte med kyllingsuppe og rundstykker til middag. Nå er gjengen fast bestemt på å fortsette vedlikeholdet rundt Hægelandsheimen.

- Vi etablerer et hagelag. Planen er at vi skal sørge for pene uteområder ved heimen. Kommunen gjør sitt, men vi kan bidra slik at vi kommer mye lenger. Det er flott å gjøre noe for de gamle – og bygda, sier Godtfredsen.

Per Slettedal i fint driv med trillebåra
Per Slettedal i fint driv med trillebåra

Flere dugnadsgjenger?

Per Slettedal kommer småløpende opp den nye gangvegen med ei trillebår bark. Han synes det er skikkelig trivelig å få lov å bidra litt. På andre siden av heimen er kona Gerd Vigdis i gang med å rydde vekk noen sommerblomster sammen med Inger Marie Aasen og park- og idretts Øyvind Voreland. Gerd Vigdis leder eldrerådet i Vennesla, titter opp fra arbeidet og foreslår at liknende hagegruppe etableres ved Venneslaheimen.

Kanskje vi kan lage slike venneforeninger flere steder, der kommunen stiller med noen materialer og god mat, mens bygdefolk stiller med arbeidsinnsats?

- Jeg er i alle fall sikker på at mange synes det er moro å treffes på denne måten. Det er både god mosjon og veldig trivelig sosialt, sier Gerd Vigdis.

Gerd Vigdis Slettedal, Inger Marie Aasen og Øyvind Voreland rydder bed.
Gerd Vigdis Slettedal, Inger Marie Aasen og Øyvind Voreland rydder bed.

Mye blir gjort

Jan Jørgensen er kommet opp bakken med ei ny trillebår bark. Han tømmer fort, før han småløper ned igjen for å hente mer. Det er ingen tvil om at den eldre garde kan jobbe. På toppen av bedet står kommunens Lars Olsen. Han sorterer bark og er en slags arbeidsformann som forteller hva han vil ha gjort.

Denne tirsdagen blir mye gjort. Uteplasser spyles, blomsterbed ryddes, de nye blomsterbedene får bark, det planeres både i her og der og sås ny plen – et lager rengjøres og jammen rekker de ikke enda mer.

Samskaping i praksis

- Blomsterkrukker trenger ikke kommunen rydde, det kan vi ordne. Så kan vi heller få penger til nye, fine ting. Jeg kan love at kommunen skal slippe ekstra vedlikehold. Vi ordner det vi, ler Kari Irene Godtfredsen.

Hvis noen lurte på hva det nye og mye brukte begrepet samskaping er for noe, har de fått svaret nå!