- I 2021 er miljøansvar heldigvis blitt et viktig konkurransefortrinn. Derfor heier jeg på alle bedrifter i Vennesla som tar jobben med å la seg miljøsertifisere. Vi har etterhvert mange i Vennesla som er helt oppe i eliten også på dette området, sier Larsen.

Ordfører inviterer alle bedrifter som oppnår Miljøfyrtårn-status på kake, kaffe og overrekkelse av diplom, og torsdag var Ramse Malerservice 16. bedrift ut. Det er i alt 19 virksomheter og bedrifter som nå er blitt Miljøfyrtårn-virksomheter i Vennesla, men grunnet korona har det ikke vært mulig å samle alle ennå.

-Jeg skjønte at dette tvinger seg fram, og egentlig er jeg veldig glad for det, selv om det er en del ekstraarbeid, sier Jan Willy Ramse som har bygd opp en bedrift med seks ansatte og en lærling.

De jobber på svære prosjekter som Bjørndalssletta i Kristiansand, men har også svært mange oppdrag fra Evje og opp Setesdal, foruten Vennesla.

- Før kasta vi alt i en konteiner på byggeplassene. Nå er det snart 20 ulike sorteringskonteinere på en byggeplass. Fokus på gjenbruk er stort, og for eksempel krevde Miljøfyrtårn at vi støvsuger daglig der vi jobber. Slike ting betyr jo noe for både miljø og helsa og er viktig, sier Ramse.

Miljøfyrtårn går gjennom avfallshåndtering, lager kartotek for stoffene du bruker i bedriften, kjøremønster, energibruk og en rekke ulike ting. Når du har oppfylt alle krav, blir du miljøsertifisert. Deretter må du evalueres hvert andre eller tredje år for å opprettholde statusen.

-Vi kommer til å investere i to eller tre el-varebiler. De kan gå i byen og der vi ikke har for store avstander, sier Ramse.

Under kaffen med ordføreren ble det mye prat om før og nå i byggebransjen. Ramse mener svært mye er blitt bedre de siste 30 årene.

- Kravene er jo helt annerledes, og kundene godtar ikke noe som helst avvik lenger. Det er en helt annen verden. Da er det så moro å se hvordan lærlingene jobber. Jeg har alltid lærling. Og de begynner jo på den standarden som er nå. De er utrolig mye flinkere enn vi var da vi var på samme alder, sier Jan Willy Ramse.