- Det er grunn til å be alle være ekstra aktsomme på smittevernregler og råd. Du må være hjemme når du er syk. Avstand til andre er viktig. Det samme er bruk av munnbind, særlig nå som vi arrangerer Julegada i bygda, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Omikron-smitten er registrert hos én person som har vært utenfor Vennesla og ikke har noen nærkontakter lokalt. Derfor sier Dalane at omikronsmitten høyst sannsynlig er stanset ved denne personen, og at situasjonen derfor ikke er endret fra før.

- Samtidig vet jo vi at omikron vil komme og ta over. Det er bare et tidsspørsmål før den vil komme til Vennesla, med de følger det får for karantene og smittesporing, sier han.

Du får hjelp og informasjon!

Når du blir smittet, må/skal du ta kontakt med smittesporerne. Du kan være trygg på at de vil orientere deg om hvordan du skal oppføre deg, men både smittesporere og testpersonale er nå svært presset. Mangelen på selvtester og hurtigtester gjør ikke presset mindre.

- Du blir orientert og får hjelp. Når du ikke fram på telefon, blir du oppringt av oss noe senere. Vi må bare be om litt tålmodighet fra folk. Det er ekstremt mange telefoner nå, sier Bodil Bakken Domingos, som koordinerer smittesporing og testing i Vennesla kommune.

Er det mistanke om omikron, må alle nærkontakter i karantene. Er det ikke, er det kun husstandsmedlemmer og like nære nærkontakter som husstandsmedlemmer som må i karantene.

Smittesituasjonen:

Sist uke registrerte vi 105 nye smittetilfeller i Vennesla. Det er ny rekord. Lørdag hadde vi ni nye tilfeller og søndag 13 nye tilfeller. Fredag ble dagen med flest nye tilfeller. Da registrerte vi 25 nye tilfeller.

De siste ukene fordeler smitten seg slik:

  • uke 45: 56 smittede,
  • uke 46: 37 smittede,
  • uke 47: 36 smittede
  • uke 48:  78 smittede
  • uke 49: 105 smittede.

Vi har fremdeles noe lavere smittetrykk enn Norge totalt sett:

  • 1004,4 er insidensen i Vennesla
  • 1056,4 er insidensen i Norge
  • 1095,1 er insidensen i Kristiansand
  • 901,4 er insidensen på Agder.

Testsituasjonen:

Antall pcr-tester utført ved testsenteret i Holtet firedoblet seg sist uke til 412. Dette regner vi med vil øke ytterligere denne uka. Vi har rasjonert så godt vi kan og delte ut 1856 selvtester, som er det minste vi har delt ut siste måneden. De siste fem ukene har vi delt ut 13.810 selvtester. Vi håper vi får nye selvtester denne uka, men kan bare avvente og håpe.

Grunnet mangel på tester er det en del nye rutiner for den enkelte når du først skal testes. Du må selv bestille test på c19.no og vente på time ved testsenteret. Mens du venter, må du holde deg hjemme og i karantene. Du kan lese mer om dette på hjemmesiden. Det er test ved mistanke om smitte og test når du er nærkotnakt som er viktig for kommunens testregime. Testing for sikkerhets skyld før arrangmenter osv. må dere ordne selv.

Vi ber dere følge med på hjemmeside og kommunens facebook-side utover uka. Det vil komme ny informasjon. Det er også varslet justeringer i nasjonale tiltak.