Desentralisert høgskole- og universitetsutdanning er et fantastisk tilbud, særlig for mennesker som allerede er etablert et stykke fra skoletilbud og ikke kan flytte til et studiested. Både i Lister og Setesdal har det vært ulike slike utdanningsløp desentralisert. Nå kommer det til Øvrebø og Hægeland også.

Viktig tilbud

- Vi er veldig glade for denne muligheten. Den største utfordringen i framtida blir å skaffe nok kompetent arbeidskraft til omsorgstjenestene. Derfor er utdanningstilbud som dette veldig bra. Det gir innbyggerne våre i Øvrebø og Hægeland en fin mulighet til å få seg høyere utdanning nær hjemstedet, sier kommunalsjef for helse- og omsorg i Vennesla kommune, Ragnhild Bendiksen, som selv har bakgrunn som vernepleier.

Har du postadresse Øvrebø eller Hægeland kan du søke deg inn på det desentraliserte bachelor-tilbudet i vernepleie som UiA skal tilby i Setesdal de kommende årene. Det eksisterer også sykepleierutdanning og barnehagelærerutdanning desentralisert, men disse utdanningene har ikke områder i Vennesla kommune blitt på med, ikke ennå i alle fall.

Kan kombinere med jobb

Vernepleierutdanningen tar tre år hvis du tar utdanningen hos UiA i Grimstad. Det desentraliserte tilbudet er lagt opp over 4,5 år, slik at du kan ta det og jobbe ved siden av. Det blir også krav om 30 uker praksis, som kan gjennomføres i regionen hvor studenten jobber fra før.

Opptakskrav er generell studiekompetanse. Men er du over 25 år gammel, kan du også søke på bakgrunn av realkompetanse.

Trenger fagfolk

Marianne Hoved Steig er studiekoordinator ved Universitetet i Agder, og hun sier mangelen på fagfolk merkes mer og mer. Universitetet er opptatt av å gjøre sitt for å skaffe nok fagfolk til de ulike profesjonene.

- Selv på store steder som Arendal og Kristiansand mangler vernepleiere. Ute i distriktene er det enda mer prekært. Derfor er det viktig å gi desentraliserte tilbud. Vi ser fram til å tilby vernepleie desentralisert i Setesdal, og at Øvrebø og Hægeland er blitt inkludert i dette, sier hun.

For mer informasjon om studiet: www.uia.no/distriktsvennlig-vernepleie