Det var en stolt og imponert ordfører som delte ut diplom og inviterte på kaffe og kake onsdag ettermiddag, slik han alltid gjør når en ny bedrift er blitt Miljøfyrtårn:

- Min jobb er å skape stolthet rundt det som går bra i kommunen og være med på å løfte det fram. Dere gjør den jobben lett med alt dere får til. Vi har grunn til å være stolte over dere og måten dere har skapt en flott bedrift på, for ikke å snakke om samfunnsansvaret dere tar både klimamessig og gjennom å ta vare på ansatte, sa ordfører  Larsen. 

-  Det er lett å klage på andre, men vi kommer ingen veg hvis ikke vi begynner med oss selv, svarte Lars Ottar Eikeland.

Stian Mortensen kom til Øvrebø fra bilverksted i byen og hadde jobbet noe med miljøsertifisering før. Da han sa han gjerne ville få Øvrebø Bil og Karosseri opp i elitedivisjonen av miljøsertifisering, svarte Eikeland fort ja. Nå er det store bilverkstedet på Skarpengland første bilverksted i Vennesla kommune som er blitt Miljøfyrtårn.

- Alt er ikke raske penger. Vi må tenke kvalitet og ta gode valg også. Det lønner seg mest på sikt, sier Mortensen og Eikeland.

Det ble en times prat om klima og bil og bedrift rundt bordet på ordførerkontoret. Larsen lot seg imponere over alt de får til i Øvrebø Bil og Karosseri. For det er litt av en historie:

Lars Ottar Eikeland og en kamerat overtok et konkursbo i 1991. Lars Ottar fikk hjelp av sin far Gregar til å komme i gang. I dag eier han og svogeren Ole Aadnesen en bedrift som omsetter for over 30 millioner kroner i året, tjener gode penger og har 15 ansatte.

- Vi begynte alene og bygget sakte ut, men vi slet en periode da bilene fikk ryggesensor og mye utstyr. Da ble det lite skader og mye mindre å gjøre på karosserien. Vi fikk snudd det fordi en ansatt var så uheldig å bli involvert i en alvorlig trafikkulykke. Vi våget å ta gode valg den gangen, fortalte Eikeland.

Forsikringsselskaper krever skadede biler kjapt reparert. Det greide ikke den ansatte lenger. Derfor begynte Eikeland å kjøpe inn innløste biler som så ble satt sammen til en ny bil – og solgt. Da kunne den ansatte bruke lenger tid på jobbene.

- Vi fikk ufattelig god hjelp av NAV lokalt, med finansiell støtte til spesialtilpasset utstyr. Dette ble egentlig også starten på DB Bil og salg av biler. I dag utgjør reparasjon av innløste biler over halve omsetningen i Øvrebø Bil og Karosseri, og vi har altså  øket til 15 årsverk, sier Eikeland, som mener myndighetene må tenke på denne måten også rundt klima-utfordringene. Han vil at bedriftene oppmuntres og hjelpes  på veg.

Det handler likevel mye om gründer-vilje og om å være framoverlent og ha lyst til å skape. Det er også derfor selskapet nå satser på miljø. Eikeland sier at bedriften i dag driver så sunt at den tiltrekker seg de aller beste fagfolkene. Det styrker driften videre.

- Miljøfyrtårn har vært en omfattende jobb. Vi hadde mye på stell, men det er strenge krav til dokumentasjon. Samtidig er det moro, fordi vi vet at det gir konkurransefordeler å tenke kvalitet på en ordentlig måte, sier Stian Mortensen.

Lars Ottar Eikeland er blitt gladere og gladere for fokuset på reparasjon. Det er også miljøvennlig. Det er ressursbesparende at biler kan fikses.

- Nå er forsikringsselskapene mer fokusert på dette også. De bruker mer penger på å ta vare på. En periode var det veldig høy andel som ble kondemnert, sier Eikeland, som nå er på full fart inn i el-bilmarkedet. Også skadede el-biler kan repareres og få nytt liv, selv om Eikeland har gjort noen dyrekjøpte erfaringer på diverse batterier som var mer defekte enn tenkt.

- I dag er reparasjonsmarkedet mye bedre regulert enn før. Vi må følge fabrikk-standarder og dokumentere kvalitet før vi får godkjent en bil som har vært vrak. Vi har hatt en del useriøse i dette markedet og er glad for at det nå er blitt mye bedre, sier Eikeland som mener det er bra miljøansvar å kjøpe biler som har hatt skader.

Ordfører Nils Olav Larsen sier Øvrebø Bil og Karosseri er eksempel på en bedrift vi skal være stolt av. Den tenker lønnsomhet, tar samfunnsansvar og har skapende eiere som bygger ut og driver godt.

-  Som bedriftsleder og privatperson er jeg nødt til å handle når vi ser de enorme utfordringene vi står overfor  på jorda, men det er også viktig at myndighetene hjelper meg med å ta gode valg, sier Lars Ottar Eikeland.

- Akkurat. Akkurat, stemmer ordfører Larsen i.