- Jeg er mektig imponert. Både over holdningene og resultatene til de ansatte ved Hunsfos Autoverksted. Dette er bevisst satsing i alle ledd – en mønsterbedrift.
Det sa ordfører Nils Olav Larsen da han kom med skiltet og diplomet som viser at Hunsfos Autoverksted er sertifisert som Miljøfyrtårn. Bedriften er den 24. som blir Miljøfyrtårn i Vennesla kommune, det andre bilverkstedet.
Bærekraft er konkurransefortrinn
Ordføreren forsøker å være med på hver utdeling. Han mener det er viktig å oppmuntre til gode miljøvalg. Samtidig er det viktig å inspirere Venneslas næringsliv til å være på merkene og i forkant av utviklingen. Godt klima- og miljøarbeid blir et viktigere og viktigere konkurransefortrinn.
- Det merker vi her på bilverkstedet også. Særlig de store kundene etterspør dokumentasjon på at vi har bærekraftige løsninger å tilby, forteller daglig leder Rasmus Tallaksen.
Bedriften har eksistert i sju år og har nå fem fulltidsansatte. Målet er å være en totalleverandør for kundene.
- Du skal levere bilen trygt her. Vi tar hånd om alt til du får den igjen. Det vi ikke ordner her, får vi andre til å utføre. Vi har et tett samarbeid med Øvrebø Bil og Karosseri på karosserioppdrag, mens vi gjør det mekaniske selv. Vi har også avtaler med bilglassfirma og andre som hjelper med spesialoppdrag, forteller Rasmussen.
Øvrebø-selskapet er for øvrig det andre verkstedet i Vennesla som er Miljøfyrtårn-sertifisert.
-Tradisjonelt har bilverkstedet vært «oljehål». Vi driver mye med olje, kjemikalier og stoffer. Som Miljøfyrtårn må vi ha kontroll på alt dette. Vi ønsker å bidra til bærekraft i bransjen og framstå som et godt eksempel til etterfølgelse, sier Dan Augland.
Brukt er miljøvennlig
Brukte deler er et annet viktig virkemiddel til økt bærekraft. Hunsfos Autoverksted kjøper brukte deler fra DDE-vokalist Bjarne Brønbo i Trøndelag. Dette er deler som knapt er brukt og som kommer fra kollisjon-skadede biler.
- Laderutstyr på en elbil er for eksempel både billigere og bedre å kjøpe ny-brukt. Du unngår masse klimautslipp ved å kjøpe brukt. Dessuten er kundene svært fornøyde med lavere pris. Dette blir vanligere og vanligere og betyr mye i miljøsammenheng, forklarer Rasmussen.
- Resirkulering og sirkulasjon. Veldig bra, kvitterer ordførereren.