- For å være helt ærlig, har vi nesten ikke endret på noen ting etter denne gjennomgangen av bedriftens miljøstatus. Vi hadde alt sammen på plass fra før, sa Rolf Lunden da ordfører Nils Olav Larsen overrakte diplom som bevis på at Lundens bedrift nå er miljøsertifisert.

Ordføreren så spørrende på Lunden og minnet om hvor mye arbeidet det hadde vært da han selv jobbet i en bedrift som ble miljøsertifisert for fem år siden.

- Men fem år er lang tid, svarte Lunden, og nå skjer det endringer i veldig høyt tempo.

Markedet blir grønt

- Mye er helt forandret på kort tid. For eksempel elbiler. Vi går jo ikke over til elbiler fordi Miljøfyrtårn ønsker det. Vi gjør det fordi markedet er der og det er fornuftig å gjøre det. De som lo av elbiler for fem år siden, kjøper elbil nå, svarte Lunden.

Han kan lene seg litt på Hunsfos Næringspark også. Siden Lunden Regnskapsservice leier lokaler, slapp firmaet unna en omfattende gjennomgang av energiforbruk og matavfall fra kantine. Men ellers gikk Miljøfyrtårn gjennom alt – uten å finne noe som måtte endres.

- Ta papir. Vi har fremdeles mye papir inn. Noen kunder kommer med kvitteringene i poser. Men ut har vi ikke papir. Da er alt digitalt. Dessuten samarbeider vi godt med dagsenteret på Måneglytt og makulering og håndtering av papir til avfall, fortalte Lunden.

Ordføreren kjente på optimisme og glede over Lundens fortelling. Fordi nå skjer det grønne skiftet. Når markedet velger de grønne løsningene fordi det er markedsmessig lurt, skjer det endringene fort.

- Det er også derfor vi som kommune ønsker å markere Miljøfyrtårn. Dette er den sertifiseringen som henger høyest og vi ønsker å bidra til at næringslivet i Vennesla er i tet, også innen miljø. Det betyr mye for miljøet, men også for næringsutviklingen, sa ordføreren.

Har bygd et stort selskap

Lunden Regnskapsservice er et gründereventyr. Rolf Lunden jobbet i bank, men som 20-åring startet han enkeltmannsforetak på si. Han førte litt regnskap etter arbeidstid. I 1997 forlot han banken og startet aksjeselskapet. Fra et soverom i huset i Graslia var målet å skape en enmannsbedrift med grei inntekt. Etter hvert måtte han ansette hjelp, og da kontorene havnet på lovet i den nye store garasjen, regnet han med at han var i mål.

- Nå har jeg som prinsipp at vi skal være i leide lokaler. Det gir fleksibilitet. Vi har flyttet flere ganger. Nå tror jeg vi har nok plass på Hunsfos, sier han.

Bedriften har i dag godt over 20 ansatte og avdelingskontor både på Evje og Hovden. Lunden sier robot og data tar over mer og mer av regnskapene, og derfor er det rådgivning og veiledning og vandre sammen med kunden fram til kloke og gode valg, som er det største. Og nå altså også som Miljøfyrtårn.