Noen familiemedlemmer er satt i karantene og noen få i familien og den smittedes omkrets i tillegg.

- Vi har en uavklart situasjon, og de neste par dagene vil fortelle oss mer. Nå skal en del personer testes, sier kommuneoverlege Per Kjetil Dalane.

Vennesla har i alt fire smittede pr nå.. Tre er personer som er kommet til jobb i Norger eller hjem fra reise i utlandet. Disse  er informert om tidligere. Den fjerde og siste bor og jobber i Vennesla.

Den smittede har vært flink til å fortelle hvor vedkommende har vært og hvem som har vært nærkontakter. Ordfører Nils Olav Larsen sier det slik – og ber om at alle forholder seg til dette:

- De som skal testes eller informeres, vil bli informert direkte. Så tar vi det derfra. Hører du ikke fra kommunen, skal du opptre helt normalt og ikke kjenne frykt for smitte, sier han.

Følg offisiell informasjon – ikke spre rykter

Ordføreren ber også folk avstå fra å delta på ryktebørsen. I andre kommuner har smittede opplevd svært vanskelige situasjoner. Det har noen steder gått veldig over streken på sosiale medier.

Ordføreren har en innstendig oppfordring:

- Vi vet ikke om vi får flere smittede. Vi kan få det – og da kan mange bli berørt. Føreløpig er dette høyst usikkert og vi må håpe at vi er heldige også nå. Derfor vil jeg allerede nå be alle venndøler om at vi gjør det lett for hverandre og ikke bidrar til rykter. Slikt skaper bare unødvendig frykt

- Opptre seriøst og følg offisielle informasjonskanaler. Når det er noe å informere om, som du trenger å vite, vil kommunen informere om dette, er ordførerens oppfordring som vi forventer at følges.

Det viktigste nå:

De fire grunnleggende smittevernreglene er nå om mulig enda viktigere enn før:

  • Hold avstand, minst 1 og gjerne 2 meter (over 2 meter slipper du å defineres som nærkontakt).
  • Hold hendene rene.
  • Vær hjemme når du er syk.
  • Begrens antallet personer du treffer privat i løpet av en uke.

Vi oppfordrer alle om å være føre var. Tenk over hvor mange du spiser lunsj med – og pass på god avstand på møterom og i kantiner. Pass på hvor mange du omgås.

Vi oppfordrer ekstra  til å unngå steder hvor det er svært mye folk. Dette er kanskje tiden for å handle lokalt og unngå turen til de store kjøpesentrene, for eksempel

Endrer ikke arrangementer

Foreløpig kommer ikke kommuneoverlegen med faglige råd om å avbryte arrangementer eller innføre ekstra lokale begrensninger i folks bevegelsesfrihet. Vi oppfordres til å følge nasjonale regler og råd. Hvis smittesituasjonen endrer seg, vil nye vurderinger bli gjort og informert om.

Munnbind på institusjoner

Siden smitten er uavklart vil ansatte i hjemmestjenestene og på institusjonene som ekstra sikkerhet begynne å bruke munnbind når de er i nærkontakt med brukere/pasienter. Denne ordningen innføres så fort som mulig utover torsdag 29. oktober etter råd fra kommuneoverlegen.

God testkapasitet

Det er god testkapasitet i Vennesla.

  • Vi anbefaler en lav terskel for testing ved symptomer eller dersom man for eksempel har vært nærkontakt.
  • Bestill time til test på www.c19.no Innlogging med ID-porten.Testen foregår ved fremmøte stort sett i bil.

 

  • Dersom du ikke har mulighet for å bestille time på c19.no kan du ringe 90223523 hverdager mellom kl. 9 og 11.

VIKTIG BESKJED:  Testastasjonen er fremdeles ved legesenteret. I starten av november vil den bli flyttet til parkeringsplassen nedenfor Vennesla bedehus. Der bygges nå et testsenter som vi kan bruke også i vintermånedene.

Generell informasjon - films in different languages