- Løypa var ferdig i april og det er gjort en formidabel jobb.  Jeg synes vi skal slå et slag for denne flotte turløypa nå som høstmørket setter inn. For du kan gå over 4 kilometer i grei belysning, men, sier den nye park- og idrettssjefen Ole Petter Omdal.

Han står foran de bratte bakkene i Askedalen sammen med rådgiver Ingrid Konsmo. Den nye snarvegen og lysløypa opp Askedalen er nemlig et prosjekt hvor flere har tenkt sammen og samarbeidet.

Kart over rundturen som du kan teste i høstmørket. Hele runda har belysning..
Kart over rundturen som du kan teste i høstmørket. Hele runda har belysning..

Fin rundløype

Det begynte med at Smååsane-utbygger Hellvik Hus og kommunen gikk sammen om en snarveg over heia. Vennesla fikk snarveg-midler til deler av strekningen. 

Planen var egentlig å lage et greit tråkk, men flere aktører så muligheter og gikk sammen om å bidra. Dermed ble snarvegen knytta til lysløypenettet og standarden hevet. Nå er det blitt en flott turveg. Det er avdelingsingeniør Daniel Angelstad og enhet for teknisk utvikling som har hatt ansvaret for utbyggingen.

Det er flere løypelengder og turer å velge i, men mest populær er rundløypa blitt. Den har belysning hele vegen.

Du kan parkere ved Idrettsplassen, gå opp den bratte lia fra Askedalen, inn til Moseidtjønna, videre til Smååsane, og så ned til Moseid/Menighetshuset og tilbake til Idrettsplassen. Eller du kan ta flere snarveger undervegs. På snarvegene må du ha hodelykt i mørket.

Litt sprek

- Jeg vet mange nå går hele runda. Det er blitt ei flott rundløype, sier Omdal, som ikke vil spekulere i hvilken retning som er lettest eller tyngst å gå. Rundtiren er uansett fin trim. Du får trent godt både i de bratte oppoverbakkene og de bratte nedoverbakkene.

Det er viktig å presisere at du skal ha litt gå-form og være temmelig god til beins for å orke bakkene.

Turløyper stadig viktigere

- Grønn Urban bygd handler også om å ha et moderne turløypenett. Dette blir i grunnen viktigere og viktigere etter hvert som folk bosetter seg tettere og tettere i sentrum av de tre bygdene våre, sier park- og idrettssjef Omdal.