- Vi har snakket litt om hva årsakene kan være. Jeg tok det opp med de ansatte. Vi er ikke riktig sikre, men noen svar har vi, sier rektor Ole Per Strædet.

Rektoren har to norgesmesterskap i skiskyting. Nå har han ett i lavt sykefravær også. Det er ingen tvil om at han er en medvirkende grunn til det lave fraværet. Han involverer, gir ansvar og skaper vi-følelse.

Ekstremt gode tall – flere årsaker

Hvordan greier en skole med 15 ansatte og 90 elever 0,4 prosent sykefravær på et helt år?  Det tilsvarer kun 11,5 arbeidsdager med noen borte. De siste tre årene har Eikeland skole et snittfravær på bare 1,8 prosent.

Strædet og staben har kommet opp med følgende svar:

  • Høy arbeidsmoral
  • Godt arbeidsmiljø
  • Alle opplever medansvar
  • Vi-følelse.

- Noen mener også at det er positivt at flere jobber 80 prosent stilling. De mener deltid reduserer sykefravær. Jeg er kanskje ikke helt enig i det, men når ansatte vil ha det fram, må jeg jo si det videre, uttaler Strædet.

Karin Helene Godtfredsen

Kong Olavs oppskrift

Selv tror han mye på å gi ansvar. Og han tror det er noe med arbeidsmoralen på bygda. Litt lenger oppe i dalen ligger Setesdalsmeieriet som i årevis har vært  bedriften i Norge med lavest fravær.

- Mine ansatte sover godt om natta, trimmer litt, og gruer seg ikke til å gå på jobb. Dessuten hadde vel Kong Olav et godt svar da han ble spurt om hvordan han greide å stå på tross høy alder. «Det gjelder å ikke kjenne etter», svarte han, humrer Strædet på sin lune måte.

Oppvekstsjef Steinar Harbo og IA-ansvarlig Kate Joreid synes det er stas å komme med bløtkake. De sier Eikeland skole er et forbilde og til inspirasjon.

Ingen sykemeldinger

- Skolen hadde ingen sykemeldinger i fjor. Kun egenmeldinger. Det er helt eksepsjonelt, sier Joreid.

I KS Agder og I KS sentralt (KS står for Kommunenes interesseorganisasjon) har de nå brukt to døgn på å lete i statistikkene. De finner ingen skoler med så lavt sykefravær som Eikeland. 

Avdelingsleder for arbeiddsgiverpolitikk i KS, Anne-Cathrine Hjertaas sier hun aldri har hørt om tilsvarende. Hun har bare ett ord som kommentar: «Gratulerer!»

Vi-følelsen

Rundt kakebordet går praten. Hovedtillitsvalgt Karin Helene Godtfredsen kan ikke huske sist hun selv var syk. Også hun trekker fram vi-følelsen.

- Vi snakker ikke om min klasse på Eikeland. Vi snakker om våre elever. Når du får ansvar, bidrar du. Da skapes et godt miljø. Vi har et flott miljø her. Gode holdninger er viktig, sier hun.

- Det sitter noe i veggene som er bra, mener rektor Strædet.

Kate Joreid sier rektor er et forbilde. Han har kun vært borte noen få dager siden årtusenskiftet, viser statistikken hennes.

- Hæææ???? Dette kan ikke Ole Per Strædet skjønne noe av.

- Jeg pleier jo å fortelle de andre at jeg ikke har vært borte i det hele tatt, sier han og ler.

Totalt for Vennesla kommune ble sykefraværet 7,4 prosent, noe høyere enn i 2017,  men fremdeles godt under det som var virkeligheten for noen år siden.

Under følger en oversikt over fraværet i alle enhetene i kommunen i 2018

Fravær pr. kvartal.xlsx