-Ja, du må ringe først. Vi kaller det drop-in, men vi har ikke resepsjon og det er ikke greit å sitte å vente på et venterom for alle. Hvis du ringer eller melder 902 58 566, ringer vi deg opp igjen og så kan vi avtale tid tirsdager og torsdager. Du kan ringe oss hele uka. Vi er klare til å hjelpe alle som trenger oss - uten ventetider, forteller psykiatrisk hjelpepleier Nina J. Jensen og psykiatrisk sykepleier Wenche Gauslaa Hægeland.

Begge har lang erfaring i møte med mennesker som sliter litt eller har utfordringer. De har stor kompetanse i å veilede og hjelpe.

Tilbudet er for voksne over 18 år. Barn og unge har andre, skreddersydde tilbud de kan benytte.

Vennesla kommune oppretter altså nå et lavterskeltilbud, et dropin-tilbud, der kommunens fagfolk ønsker å bistå innbyggere som strever med å mestre hverdagen. Mange går med tanker og følelser de tror de er alene om. Ofte kan det være nok å få litt veiledning om hvordan vi kan sortere tankene. Det er faktisk helt normalt å ha det tøft i perioder, men det er ikke lett å løse problemer alene. Vi mennesker trenger andre mennesker når vi har store belastninger, er i sorg eller livskrise. Og vi trenger å få gode råd fra de som vet og kan. Ensomhet er ekstra vondt i perioder med utfordringer

Du trenger ikke henvisning fra fastlege eller noe for en samtale med Nina og Wenche. Du kan altså bare ringe og avtale en prat.

HER KAN DU LESE MER OM TILBUDET

- Vårt mål er at vi sammen finner gode løsninger før vondtene blir for store. Vi håper vi kan hjelpe i en tidlig fase. Dette er tidlig innsats på sitt beste, sier avdelingsleder for psykisk helse, Lars Otto Nome.

Det er ikke mange kommuner som har liknende tilbud. Kristiansand har satt i gang, og Vennesla har forsøkt å lære av dette opplegget.

- I byen er de ti ansatte og du kan droppe inn akkurat når det passer deg. Vi har ikke de ressursene og derfor må vi ha en ringe-ordning hvor du varsler at du vil ha en samtale, rett og slett for å få brukt ressursene riktig. Vi må frigjøre samtaletid for Nina og Wenche, sier Nome.

Nina J. Jensen og Wenche Gauslaa Hægeland er allerede i gang med de første samtalene. De gleder seg virkelig over det nye tilbudet. De vet at det er bruk for dem til akkurat dette, og at et slikt lavterskeltilbud er etterlengta.

- Ikke vær redd for å ta kontakt. Vi har lang erfaring. Vi har også god oversikt over hjelpetilbud og muligheter. Noen trenger kanskje et mestringskurs. Noen trenger å høre at det er normalt at livet er tøft noen ganger. Noen må sortere litt, mens andre kanskje trenger omfattende hjelp. Da skal vi hjelpe til med å veilede videre i systemet. Vi er der for den enkelte, sier Wenche.

Det er viktig å minne om at drop-in psykisk helse er et samtaletilbud og lavterskeltilbud, ikke en psykiatrisk legevakt. Er du akutt psykisk syk eller kjenner noen som er det, bør du bruke legevakta.

Og telefonnummeret er altså 902 58 566