I mange innvandrermiljøer er skepsisen mot vaksine stor, men i Vennesla har de jobbet godt med informasjon på voksenopplæringen, i helsevesenet, kommunen og fra NAV. Nesten alle, godt over 90 prosent, vil ta vaksinen.
- Vi er så heldige som bor i Norge - i verdens beste land. Dere er ekstra heldige som får lov å bo i Vennesla, sa Amal Aden til hele klassen.
Den kjente somaliske kvinnen fra Hønefoss kom til Vennesla sammen med Bjørn Bangvoll tirsdag morgen. De to reiser rundt på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet for å fortelle innvandrere at de må stole på helsemyndighetene og at vaksine er trygt å ta.
Roste Vennesla
- Jeg har vært i Vennesla flere ganger, men denne gangen hadde jeg nesten ikke behøvd å komme. Det er så flott å høre at omtrent alle her skal vaksinere seg, sa Amal Aden og la til:
- Dere bør forresten bli her i Vennesla. Det jobbes godt med integrering her, og det er lettere å lykkes her enn i en stor by hvor gruppene lever mer adskilt. Hold dere i Vennesla og ta en tur til Kristiansand når det blir for smått, sa Amal Aden.
Onsdag og torsdag vaksineres altså nesten samtlige av de rundt 60 elevene ved Vennesla voksenopplæringssenter som bor i Vennesla. Senteret har til sammen 190 elever, men elevene fra Iveland, Kristiansand og andre kommuner skal vaksineres i hjemkommunen. Senteret jobber godt med informasjon under pandemien.
- Og det er kjempeviktig. Til tider er det nesten for mye informasjon og for mange forandringer. Da er det viktig å få hjelp til å sortere. Det er mange i Norge, særlig eldre innvandrere, som hverken kan norsk eller lese og skrive. Hva gjør de? Jo, de ringer slektninger i hjemlandet, som selvsagt ikke vet noenting om Norge. Da blir det dårlige råd i stedet for gode, forteller Amal Aden.
Sammen med Bjørn Bangvoll bruker hun to dager i Vennesla. Alle elevene skal få lov å bli kvitt usikkerhet og tvil – hvis de ønsker det. Duoen reiser rundt i hele landet for tiden for å fjerne usikkerhet i innvandrermiljøene. De skal også til Kristiansand.
Les Helsenorge.no
- Helsenorge.no er en flott nettside. Der står det som er sant fra fagfolkene - på nesten alle språk. Les der, heller enn sladder og påstander på facebook og youtube. Hvorfor tror dere norsk helsepersonell har vaksinert seg, fordi det er farlig? Neppe, sier Amal Aden.
Hun snakker om somaliere som er redd for å bli barnløse hvis de tar vaksine. I eritreiske miljøer har konspirasjonen om overvåking og chip i armen fått feste seg.
- I mange av deres hjemland drar folk fra by til by for å få en dyr vaksine mot meslinger eller tuberkulose. Her i Norge stiller myndighetene opp med gratis vaksine – og ikke til de rikeste først, men til helsepersonell og eldre og syke først. Dere må ta vaksinen og lytte til fakta. Det er en ting hvis dere er erklærte vaksinemotstandere, men hvis dere bare er usikre, er det noe annet. Da må vi sammen fjerne usikkerheten, sier Amal Aden.
I én skoletime snakker hun og Bjørn Bangvoll. De skal ha tre, eller fire slike klassemøter til denne tirsdagen. De konkluderer med ordet solidaritet.
Om å gi hverandre livene tilbake
Amal Aden forteller om alle innvandrerungdommene hun har snakket med i Oslo. Mange av dem bor tett og får ikke privatliv hjemme. Under pandemien får de ikke lov til å gå ut.
- For mange er skolen stedet de treffer kjæresten og vennene sine og har sitt ungdomsliv De har hatt det veldig tøft i mange måneder med hjemmeskole. Nå får heldigvis tusenvis av ungdommer livene sine tilbake. Men vi må hjelpe til slik at ikke smitten får nytt fotfeste. Da må vi vaksinere oss – i solidaritet med alle rundt oss. Både unge, gamle, syke og friske. Vi må hjelpe hverandre. I Norge skal vi ha og bygge tillit til hverandre – og det gjør vi ved å ta vare på hverandre, sier Amal Aden.
I klassen nikkes det og klappes det. Budskapet når fram. Ingen tvil om det.