- Julegada er tilbake som før pandemien, i sin originale form. I år kan bodene stå inntil hverandre og vi kan være sammen, sa styreleder Jorunn Sagen Olsen da Julegada-styret hadde pressekonferanse utenfor Kulturhuset mandag morgen.

Julegada åpner altså lørdag 10. desember og varer helt til lørdag 17. desember. Det blir ei uke med massevis av god stemning og gode opplevelser.

Koselig

Jorunn lover ei intim og trivelig julegade. Der vi i fjor strakk gada ut, skal vi i år lage intime og koselige tun og bålplasser flere steder i gågata.

- Ja, koselig er stikkordet. Vi skal ha den aller koseligste Julegada, sier Jorunn.

Agnar Espegren er som vanlig Julegadas kreative ildsjel og han sier det i år blir restaurantboder og matplass foran Kulturhuset. Nede ved Julekula skal det blir varm og flott bålplass og her skal også de gamle gode julebodene stå i halvsirkel. Gada går fra Atrium i nord til Herredshuset i Sør

Han sier det aldri har vært så stor interesse for hobby-bodene som i år. Folk ønsker å selge sine egenproduserte ting av høy kvalitet. Det blir også mange boder med kortreist mat. Agnar sier det ligger an til mellom 40 og 50 boder.

250 kulturarrangementer

Over 250 ulike gratis kulturarrangementer foregår fra fire ulike scener. Kultursjef Arnstein Håkonsen sier barn fra Kulturskolen i Vennesla, kulturskolene fra flere andre kommuner sammen med KVS Vennesla og Ansgarskolen vil skape mange flotte opplevelser.

- Og så må jeg minne om mestringsfølelsen vi skaper hos barn. Julegada skal være gode møteplasser, gode opplevelser og mestringsfølelse.

Nede på Hunsøya og i Kulturhuset blir det flere konserter. Blant annet kommer gospelgjengen fra Chicago tilbake igjen. Kristiansand storband skal ha konsert på øya, mens det blir Swinging Christmas med Vennesla musikkorps i Kulturhuset.

Vennesla er stedet å handle

- I år kommer Vennesla til å være et ekstra flott sted å ta julehandelen i og med kombinasjonen av Julegada og det nye butikksenteret, sier Elin Svendsen som representerer næringslivet inn i Julegada-styret.

Norges største Luciatog

På Luciadagen 13- desember tenker Julegada-styret å skape en helt ny tradisjon. Vi skal skape Norges lengste og største Lucia-tog. Jorunn Sagen Olsen har googla. Hun finner ikke tog på mer enn cirka 300 deltakere. I Vennesla må vi greie minst 1000!

- På Luciadagen håper vi at barn fra hele Sørlandet kommer til toget skal gå klokka 16.30, sier Mariann Olsen i Frivilligsentralen.

Samskaping

Julegada er samskaping i praksis. Julegada er nå organisert som egen forening med tre likeverdige parter. Kommunen er en part, det samme er Vennesla Frivilligsentral på vegne av frivilligheten og Vennesla næringsforening på vegne av næringslivet. De ulike partene koordinerer så sine interessegrupper inn i Julegada og deler den økonomiske risikoen.

- Fantastisk å oppleve viljen til å bidra. Vi ba om frivillige og fikk 70 stykker på ei uke. Nå mangler vi bare noen til å lese for barn og noen til å være julenisse, sier leder av Frivilligsentralen, Hege Grundet.