- Hun er helt fantastisk. Skriv fint om henne, sier kollega Janne Hulløen som kommer forbi. Rektor Anne Marie Robstad Hagen er også full av lovord. Et par elever slenger tommelen i været når vi spør om de liker Kristine.

Kristine Lie er faktisk Venneslas eneste langfriminutt-ansvarlige, og egentlig den eneste i Venneslaskolen som har en fast prosent av jobben øremerket til å være miljøarbeider blant elevene.

- Jeg er noe inne i klasserommene som vanlig fagarbeider. I tillegg har jeg denne miljø-jobben for hele ungdomskolen. Det er bare så utrolig moro og givende, smiler Kristine.

 

Tøft å være ungdom

Opp gjennom årene har det vært noen utfordringer i barne- og ungdomsmiljøene i Øvrebø, og slikt påvirker naturligvis skolen. Det var mye å ta tak i. Kristine er blitt en nøkkelperson i arbeidet med å hjelpe hver enkelt ungdom til å finne sin egen gode framtid.

- De har fantastiske mye godt å by på, men det er tøft å være ung i dag. Sosiale medier. Press om å være vellykket. De er «på» hele tiden. Mobilen er med i senga. Da kan mobbingen også bli med helt inn i senga, sier Kristine.

Et sted må presset ut, og da kan mye skje. Det er ikke alltid de unge velger den beste løsningen.

- Blir du ikke lei og sliten når du ser ungdom som tar mange gale valg?

- De trenger å bli sett og akseptert, og jeg blir aldri lei. Jeg er så stolt av de unge. Du får ikke flytta meg en meter vekk, ler Kristine, før hun med alvor legger til:

- «Tåler du meg?» Det er dette spørsmålet mange unge egentlig stiller når de bryter grenser og går utover det tillatte. Jeg er blitt drapstruet og jeg er blitt truet og presset hardt. Da gjelder det å skjønne at tenåringen har noen vondter inni seg – og egentlig tester om han/hun blir godtatt. Grenser er viktige da – ikke raseri.

En ære

- Hva driver deg?

- I alle fall ikke lønna, haha…  Jeg trives sammen med ungdom. Det er en ære å få lov å være en del av oppveksten deres. De aller fleste går det bra med til slutt, selv om noen av og til velger noen veldig unødvendige omveier.

Kristine Lie har jobbet ti år på Skarpengland skole. Hun og mannen flyttet til hans gård på Lie omtrent samtidig. Hun er oppvokst på Utsikten i Vennesla, har tre barn (to egne og ei adoptert fra Kina).

Kristine var fast bestemt på aldri å bli lærer, slik foreldrene var. Samtidig var bestefar i Sarpsborg et forbilde. Han var vaktmester på Kruseløkka skole. Hun husker at hun var litt redd da hun som lita jente var med ham på jobb. Det var nemlig en del tøffe guttunger som fikk beskjed om å møte hos vaktmesteren.

- Jeg har på en måte fått bestefars jobb. Det er veldig interessant å se hvordan elevene nå rydder etter seg på Skarpengland for eksempel. Noen skal alltid tøffe seg, men det er  ikke så spennende å gjøre hærverk på en skole som er fin og oppusset. Investeringene bedre skolebygg har betydd mye for trivsel og oppførsel, sier hun.

Kristine Lie har altså et spesialansvar for langfriminuttene. Og du verden så mye spennende hun har fått til – som elevene liker.

  • Mandag: Trivselsledere – elevene har aktiviteter for medelever
  • Tirsdag: Kantine
  • Onsdag: Spill og konkurranser i minglerommet
  • Torsdag: Moonlight-opplegg
  • Fredag: Vafler, bingo, quiz og cup

- Og en masse annet som vi også driver med, sier Kristine.

For eksempel var Kristine Lie helt agjørende før at den store åppningsfesten på Skarpengland skole ble slik en suksess i forbindelse med skolestart.

Hun samarbeider med sosiallærer og mange andre ved skolen, men hun sier det er viktig at hennes jobb kommer i tillegg til alt det andre som skjer. Hun skal være den elevene kan komme til – trygt.

-  Det skjer masse flott i Øvrebø nå. Moonlight er en suksess og det er mye godt frivillig arbeid, sier Kristine.

- Greier du å legge jobben fra deg?

- Ja, det er noen ungdommer jeg tenker mye på, men hjemme venter barn og småbruk og høner og mann. Jeg elsker å gå i fjellet og være på tur. Jeg greier å slappe av, smiler Kristine.

Det smilet har gjort mange elever godt. Hun smiler med hele seg og du kan se at det er ekte vare.

Klar oppfordring!

Hun smiler nesten enda bredere når hun får vårt faste spørsmål som vi stiller til alle i vår serie med presentasjon av kommuneansatte: «Hva ville du gjort hvis du hadde all makt i kommunen en dag».

- Takk for sjansen til å si det! Jeg ville opprettet miljøarbeider-stilling på hver eneste skole. Det fortjener både de unge og oss. De er framtida!