Det var en ekstra stolt ordfører Nils Olav Larsen som kunne overrekke skilt og plakett til sin nevø Andreas og administrasjonssekretær Marit Aavitsland Foss under en seanse på ordførerens kontor torsdag.

- Det er alltid stas med nye bedrifter som satser på miljø, men selvsagt ekstra stas når det er familie. Du måtte overta ledelsen etter din far før det ble skikk på dette, spøkte ordføreren under overrekkelsen.

Vennesla er Grønn Urban Bygd

80 ulike punkter

Miljøfyrtårn er en miljøsertifisering som ble utviklet i Kristiansand på 1990-tallet og som er blitt et svært viktig kvalitetsstempel. først for offentlig sektor og senere det private næringsliv.

Det krever en del hardt arbeid å bli miljøsertifisert:

- Det har vært en omfattende jobb. Jeg har gått på kurs, og vi har vært gjennom nesten 80 ulike punkter i virksomheten, forteller Aavitsland Foss. Nå er hun klar som miljø-konsulent og kan bistå andre bedrifter som vil gjennom samme sertifisering.

De 80 punktene handler om alt fra avfall og gjenbruk til hvilke stoffer og kjemikalier bedrifter bruker. Reising og kjøring må nøye gjennomgås og dokumentasjon på at man bruker en et miljøalternativ må være på plass.

For en malerbedrift med 13 fast ansatte og 30 millioner i årlig omsetning blir det mye å passe på. Mestermal driver også mye med gulvlegging, og Larsen kan fortelle at for eksempel alle belegg-rester nå sendes i retur og blir gjenvunnet til nytt belegg. Bedriften har fått egen klimaplan og en egen oppfølgingsplan.

Andreas Larsen som nylig overtok ledelsen av Mestermal fra sin far Kristen, mener klima, miljø og bærekraftig drift blir stadig viktigere  for en seriøs norsk bedrift. Han snakker om miljøsertifisering som et klart konkurransefortrinn.

- Står det likt mellom to konkurrenter, velges den med best miljøprogram. Våre leverandører og kunder blir stadig mer miljøbevisste og seriøse miljøstandarder etterspørres stadig mer. Kravene øker, sier Andreas Larsen.

Dette stemmer også godt med Miljøfyrtårns motto: "Sort bunnlinje - grønn framtid."

Stiftelsen Miljøfyrtårn har sertifisert over 6000 bedirfter og er første nasjionale ordning godkjent av EU.

- Gripe mulighet

Dette med å se sammehnengen mellom inntjening og grønn bærekraft er også en av hovedgrunnene til at Vennesla kommune ved ordføreren inviterer alle nye Miljøfyrtårn-virksomheter til en høytidelig overrekkelse på Herredshuset..

- Som kommune ønsker vi å gå i bresjen. Vi er ei grønn og urban bygd – og det er viktig å inspirere næringslivet. Det er viktig for Vennesla at våre bedrifter er i forkant. Miljø handler både om å ta ansvar og å gripe muligheter, sier ordføreren.

Disse virksomhetene i Vennesla kommune er Miljøfyrtårn-sertifisert.

 • Mestermal AS
 • Sparebanken Sør, Vennesla (ikke fått diplom ennå)
 • Montér Vennesla
 • Trygg Maskin AS
 • K Tveit Bilglass AS
 • Malermester Nystøl AS
 • Vennesla videregående skole
 • Vennesla tannklinikk
 • VEF Entreprenør AS
 • Vinmonopolet Vennesla
 • Meny Vennesla