- Jeg skal fortsette å reise, fortsette å dra på rockekonserter. Dessuten skal jeg gjøre som kona sier. I mange år har jeg svart: «Vent til jeg blir pensjonist». Jeg må nesten holde det løftet, ler Meiholt.

Karl Johan Meiholt
Karl Johan Meiholt

Rektor Aina Bjelland har ringt kommunens kommunikasjonsrådgiver. Hun sier at hun mister en fantastisk lærer.

- Ja, han er det. En fantastisk lærer. Han kan fagene sine, han er entusiastisk og utrolig engasjert. Han er også en kapasitet som IKT-mann på skolen, uttaler hun.

For alle som begynte på Vennesla ungdomsskole som elever omtrent samtidig med Meiholt begynte som lærer, er det nesten ufattelig at den lange mannen på 194 centimeter blir 68 år gammel i september.

At Nesland og Krogstad ble pensjonister til slutt, er til å skjønne. Men at de unge, nye lærerne allerede også er pensjonistklare…..utrolig!

- He, he. Krogstad styrte skolen i 37 år. Jeg har vært her i 39 nå, ler Meiholt, litt stolt.

Skulle bare innom Vennesla

Onsdag var det snitter og fest på lærerværelset for Karl Johan Meiholt. Han hadde aldri trodd han skulle bli hele livet i Vennesla da han kom som nyutdannet 29-åring i 1980. Da bodde han på Hånes, men han er født og oppvokst i Søgne.

- Jeg tenkte maks et par år. Jeg skulle i alle fall ikke bo her. Men Vennesla er en flott plass og Vennesla ungdomsskole en flott skole. Nå har jeg bodd i huset i Heptekjerr i 33 år – og trives skikkelig godt, sier Meiholt.

- Hva er det med beste og verste med Vennesla?

- Alle kjenner alle. Jeg tror jeg vil svare det på begge spørsmålene.

Den rocka læreren

Han er like rocka som da han kom til skolen og bygda i 1980. Han spiller gitar, elsker å dra på konserter i inn- og utland og er like god på biografiene til Mark Knopler, Bob Dylan, Rolling Stones som han er på grunnstoffene i naturfag.

For mange middelaldrende venndøler er Meiholt den lange musikklæreren som spilte tøffere musikk enn noen andre noen gang hadde gjort på ungdomsskolen. For de noe yngre er han matte- og naturfaglæreren. For alle er han læreren som kan tenne på alle plugger, som krever disiplin, men som er en av de kuleste av alle likevel.

- Jeg kunne jo fortalt noen episoder, men de egner seg ikke for offentliggjøring. Det er moro å ta nattbussen hjem fra byen av og til. Da kommer tidligere elever ofte bort. Vi får noen gode samtaler, sier han.

Mye mindre lekser

- Hva som er endret på mine år i skolen? Som ny lærer måtte jeg kjøpe sigarer til alle ansatte når vi skulle ha julelunsj i lærerrommet. Vi hadde røykeområde for elevene og røykte tett på lærerværelset….

- Men er ikke presset mye tøffere på de unge?

- Ikke fra skolens side. Vi gav mye mer lekser før. Jeg tror presset først og fremst kommer fra verden utenfor skolen, fra fritidsaktivitetene. De unge skal være med på så mye og helst være best i alt, mener Meiholt.

- Hvorfor slutte når du er like engasjert?

- Fordi jeg vil nyte livet mens jeg kan. Jeg vil ikke jobbe til helsa blir dårlig, men jeg skal nok ta noen vikartimer, smiler Meiholt.

Om noen uker skal han på Mark Knopler-konsert i Italia. Han har også lovet kona en skikkelig opera-kveld.

Han lærte mange venndøler at det går an å jobbe godt med skolen samtidig som man lever ut ungdomskulturen – og slik sett reduserte han nok drop-out bare ved å være seg selv.

Han er rocka og kul, men slinger i valsen, har aldri vært Meiholts sjanger.