Matrikkelen er Norges offisielle eiendomsregister og eies og styres egentlig av Statens kartverk. Men i hver kommune er det en eller flere personer som har ansvar for å vedlikeholde og føre inn opplysninger i matrikkelen.

Her kan du se en video om hvor viktig matrikkelen faktisk er

- Jeg har hatt ansvar for matrikkelføringen siden 2008 i Vennesla, og før det jobbet jeg med noe av det samme i Songdalen. Jeg har faktisk drevet med dette siden 1986, altså i over 35 år, sier Kjersti Simonstad.

Stortrives på Herredshuset

Hun er fra Moseidmoen og bor på Moseidmoen og hun stortrives både i Vennesla og med en jobb der hun kan sitte for seg selv på kontoret og stelle med sitt.

- Jeg bytter ikke Herredshuset ut så lett, nei. Der er et veldig trivelig arbeidsmiljø, mange trivelige kolleger og jeg får lov å drive med noe jeg liker godt, sier hun.

Ofte fokuserer vi på det synlige med en kommune og vi jubler over bra kvalitet eller irriterer oss over mangler. Det vi ikke tenker så ofte over er de som stille og rolig får samfunnet til å gå rundt.

Matrikkelføreren er helt sentral her. Matrikkelen er som et nav i hele samfunnsmaskineriet.

I matrikkelen skal ligge all informasjon om eiendommer, eiendomsgrenser og alt som er vedtatt rundt en eiendom. Den skal være oppdatert på kart. Matrikkelen er viktig for svært mye. For eksempel:

En utbygger trenger matrikkelen for å bli kjent i området hen vil investere.

Eiendomsmeglere trenger matrikkelen i forbindelse med hvert eneste oppdrag. I kommunen lager servicetorget meglerpakker med informasjon til hver eneste eiendom som er for salg i innenfor Vennesla kommunes grenser

Huseiere trenger matrikkelen for å finne ut grensene for eiendommen sin og hvilke vedtak som er gjort for eiendommen. Alle byggesaksavgjørelser skal ligge i matrikkelen.

Nødetatene bruker data fra matrikkelen når de skal rykke ut til adressen din.

Osv. Osv. Osv.

Mye er blitt enklere

- Jeg får inn vedtak fra byggesak og fører dem videre inn i matrikkelen. Mye er blitt mye enklere. I fjor ble byggesaksarkivet ferdig digitalisert. Før måtte jeg ned i kjelleren og hente bokser og arkivmapper, forteller Kjersti Simonstad.

Det tas også flyfoto jevnlig slik at kartene i matrikkelen blir oppdatert best mulig.

Hun husker tilbake da kart lå på store filmer og kommunen hadde store maskiner der man kunne søke seg fram i negativene.

Kjersti presiserer at matrikkelen styres og eies av Statens kartverk. Det er dit henvendelser ofte må gå hvis du søker informasjon. Det er ikke alt kommunen kan gi videre. Vi går ikke inn på reglene rundt det, men på Norgeskart.no skal du finne det meste om din eller andres eiendom. Du kan også ringe kommunen

- Er det mye feil i matrikkelen?

- Det kan forekomme. Særlig kan det gjelde eldre informasjon. Det var også utfordringer da kartene i Norge ble lagt inn digitalt i 2008. Matrikkelen blir nok aldri perfekt, men den er et svært nyttig og viktig verktøy. Mye avhenger av informasjonen som kommer inn til oss som fører matrikkelen. Over hele landet sitter matrikkelførere som er avhengig av å få inn riktig informasjon.

- Dere er jo en litt spesiell faggruppe, møtes dere?

- Av og til. Vi har årlige fagsamlinger hos Statens Kartverk der vi får faglig oppdatering. Det skjer faktisk ganske mye spennende på mitt felt, sier Kjersti Simonstad.

Trives på hytta

Når hun ikke tenker kart og byggesaker og oppmåling, er hun som regel på hytta på Bjørnevatn eller sammen med sine to døtre og to datterdøtre. Hun syr en del. Hun selger fremdeles tupper ware, men der var hun mer aktiv før.

- Tiden går stort sett med til hytte, familie og jobb. Jeg kjøpte hytte for ikke så lenge siden og holder på med oppussing. Jeg storkoser med på heia ved Bjørnevatn i Valle.. Flott sted, sier hun.

Vi tar som en selvfølge at matrikkelen for hyttetomta er komplett oppdatert.