- Vi har nok aldri hatt større aktivitet enn de siste årene, mye grunnet den fantastiske samlingen med landbruksmaskiner som vi fikk fra Arne Eikeland, sier leder Arne Faremo, som synes det er stor stas at historielaget får Vennesla kommunes kulturpris.

Vi legger til ordet fortjent.

På bildet står Faremo i lagets siste tilskudd – den gamle landhandelen som er installert i et rom i andre etasje på låven i prestegården. Du kan gå gjennom fem, seks rom. Det bugner av museumsgjenstander. Du kan til og med oppleve en leilighet fra 50-årene.

Begrunnelsen for kulturprisen:

Her er juryens (altså levekårsutvalgets) begrunnelse for årets tildeling:

«I 1935 ble Øvrebø sogelag stiftet (med kontingent på kr. 0,50 pr. år).  men allerede tidligere var det interesse i bygda for det historiske arbeid, spesielt med tanke på å få laga ei bygdebok. Etter 1935 ble det fart på arbeidet.  Lotterier, kronerulling, innsamlingslister og basarer gjorde sitt til at hele 18.000 ble samla inn – noe som var veldig mye penger i den tida. Boka ble skrevet av Jon Åsen og hans hjelpere. Men trykking og innbinding kostet også mye og krevde lån og tilskudd. i 1951 var salget av Øvrebøboka (Øvrebøboka 1 – Gard og ætt) i gang. Kultursoga ble fullført av Kjetil Åsen, sønn til Jon Åsen, i 1967.

Utover arbeidet med og salg av bygdebøkene var det lite aktivitet i laget, før Anders Føreland fikk aktiviteten i gang igjen. Laget skiftet etter hvert navn til Øvrebø historielag, de arbeidet for å få laget en byste til minne om felemakeren Gunnar Røsstad og de populære Kjentmannsturene startet opp.   

I dag holder historielaget til i Låven på Øvrebø gamle prestegård. Her er det lagt ned hundrevis av dugnadstimer, og laget har bygget opp et fantastisk historisk museum. Hver onsdag er det dugnad med godt oppmøte. Øvrebø historielag sitter også i styret til Øvrebø gamle Prestegård og er med på dugnadene her. Medlemstallet ligger på ca. 200.

Hvert år siden 1996 har de gitt ut et lokalhistorisk årsskrift, som nå også ligger digitalt på lagets hjemmeside. Hvert år arrangerer de motorhistorisk dag på prestegården. Laget har i tillegg laget til «Gøy på landet» - som en del av Den Kulturelle Skolesekken, med poster i og rundt museet og prestegården for alle 5. klassinger i kommunen.

Museet har ikke faste åpningstider, men dersom folk kommer opp på onsdagen kan de få omvisning. For det gode og energiske kulturhistoriske arbeidet laget har drevet i mange år, for den store jobben de har gjort og gjør i Låven på Prestegården er det en stor glede å få dele ut Vennesla kommunes Kulturpris for 2019 til Øvrebø Historielag ved dagens leder, Arne Faremo. «

Kultur og idrettstipend:

Under kulturkvelden i svømmehallens kafeteria ble det også delt ut kulturstipend og idrettstipend, hvert på 10.000 kroner. Disse går til:

Lasse Nygård: Lasse spiller bass. Både el-bass, kontrabass og synthbass. I tillegg komponerer han. Dette har han gjort i 8 år og ble i vår ferdig på Vågsbygd vgs. Nå er han på faglærerutdanning i musikk på UiA. Han har bl.a. vært med på fem musikaler i sammenheng med skole/kulturskole. Lasse har også spilt på mange konserter. I 3 år har han vært på Lørdagsskolen i Kilden og han er nå med på et talentutviklingsprosjekt på UiA kalt TUP. Lasse ønsker å kunne leve som musiker på heltid – som lærer og som utøvende.

Lena Reinhardtsen: Lena går på danselinja på Vågsbygd vgs. Hun har fått utvisning i 9 år på Vennesla kulturskole hvor hun nå er fordypningselev. Lena har vært med på mange oppsetninger på Kilden, Kulturhuset i Vennesla og i Dyreparken. På Kilden er hun bl.a. med på Ungdomskilden.  Som sommerjobb har hun arbeidet som skuespiller i Dyreparken. Hun er også danser på Spinn Dansestudio. I 2018 fikk hun hovedrollen i en ny NRK-serie som nå vises på TV. Drømmen er å kunne leve av å underholde. Hun ønsker å utdanne seg som danser, musikalartist og skuespiller, og vi vil si at hun er kommet langt på vei.

Fredrik Førde: Fredrik spiller trommer og har holdt på med dette i 9 år. Etter videregående skole på KV gikk han på årsstudiet i musikk på UiA. Han har vært tilknyttet Vennesla frikirke og har spilt mange ulike steder som bl.a. Våisen, Hovdenrevyen, Q42 og Vigeland Hovedgård. Fredrik har hatt innspillinger i studio og studioarbeid. I 2o18 kom han til fylkesfinalen i UKM.  Han ønsker å bli som god som mulig og gjerne leve av dette, og utdanner seg nå videre med musikk på Ansgar bibelskole.

Mari Eikeland: Mari er med på det norske landslaget i cheerleading. Hun har tidligere tatt grunnkurs som cheerleadingstrener i Vennesla turnforening. Hun holder nå på med trener 1 utdanning i Oslo. Drevet med sporten i 13 år, de siste 9 årene også som trener. Ble tatt ut på landslaget i 2018/2019 og skal være med på nytt uttak neste helg.

Åsbjørn Langeland Øvland: Åsbjørn går nå på Sirdal vgs på utdanning toppidrett skiskyting. Han har tidligere vært aktiv i Øvrebø Idrettslag, og trener på Sandrip når han er hjemme i helgene. Til tross for skader siste året, har han deltatt i alle Norgescuprenn det siste året og kommet blant de 20 beste.

Karoline Hansen Lauvsland: Karoline er skihopper. Hun er med på treningssamlinger i Oslo og på Lillehammer. Hun er også med på mange konkurranser på Østlandet (hovedlandsrenn, landsrenn og NM).  Karoline ønsker å satse på skihopping og har planer neste år å gå på NTG (Norges Toppidrettsgymnas). Hun hevder seg godt blant sine jevnaldrende med bl.a. en 10.plass i Continental Cup i sommer.