Under følger juryens begrunnelse. Deretter kan du lese om de seks som får kulturkrus i år og mer om de tre  som får kulturstipend og to som får  idrettstipend!

Det er Levekårutvalget ledet av Inger Turid Tonstad (KrF) som deler ut pris, krus og stipend hvert år.

Kulturprisen og juryens begrunnelse:

Til neste år er det 30 år siden at han som 22- åringen startet med dette viktige arbeidet. Og nå har vi allerede avslørt at dette er en han. Det er musikk som er hans hjertebarn. Han har utdannelse innen dette, men jobber med andre ting i hverdagen. Med mennesker selvfølgelig, for han er glad i, og flink med mennesker.

På ettermiddager og helger – hvis han ikke er på hytta – brukes tiden på å lære små og større barn og ungdom om gleden av å spille selv.

Han har vært innom mange forskjellige kommuner gjennom årene, men Vennesla har han holdt fast med hele tiden.  Her blir han møtt med stor respekt, han er en ildsjel, en stor inspirator og en dyktig musikalsk leder.

Han jobber utrettelig for å rekruttere mye barn og ungdom til aktiviteten, i skarp konkurransen med mange andre fine aktiviteter i Vennesla. Han er lett å samarbeidet med og flinkt til å motivere foreldre og de andre lederne og instruktører. Her har han hatt mange gode støttespillere opp gjennom årene.

I løpet av alle disse årene har hundrevis av ungdommer vært innom denne aktiviteten og fått en solid og grundig musikkopplæring i et trygt og godt miljø der mottoet er «alle skal med». Her finnes ikke noen reservebenk! Dette resulterer i at mange som har blitt for gamle til å være med akkurat her, har gått videre med aktiviteten til stor glede for hele kommunen, ja også landsdelen.

Nå begynner vel de fleste å skjønne hvem vi vil fram til og hvilken aktivitet vi snakke om. Det er selvfølgelig Geir Bårdsen, Vennesla skolemusikkorps umistelig dirigent.

I løpet av de siste 30 årene har mange skolekorps i Norge måtte legge ned grunnet dårlig rekruttering, men her i Vennesla har vi hele tiden hatt en flott korps i full aktivitet med aspiranter, juniorkorps og hovedkorps. Dette til tross for kummerlige forhold med øvelser i gymsal ikke egnet for korpsmusikk og altfor trange lagerlokaler til noter, uniformer og instrumenter. Enormt mye arbeid ligger bak dette, både fra dirigenten og fra foreldre til musikantene gjennom styrer og utvalg.

Han har vært ansatt i en liten stilling gjennom Vennesla kulturskolen, men har lagt ned ufattelig mye tid utover dette, ikke bare på øvelser, men også konkurranser, festdager, årlige turer i Norge og Danmark og den store utenlandsturen korpset drar på hvert tredje år. Frankrike, Østerrike, Italia, Tyskland og Nederland har alle fått besøk av Vennesla skolemusikkorps under ledelse av Geir Bårdsen.

Han har også vært utøvende musiker, spilte trombone i VK Brass og har vært med på oppsettinger som musikalen «West Side Story» og syngespillet «Like til Betlehem». At han også kan skrive for scenen, beviste han i 2008 da han skrev «Show Cafe» med god hjelp av dirigenten for juniorkorpset og resten av styret med Liv Anne Strandberg i spissen. I 2019 ble «Showcafe» vist for fjerde gang. Dette var en kjempe-produksjon med ca. 100 lokale musikere, skuespillere, dansere, teknikere, medhjelpere, korps, tyrolerorkester og storband. «En gedigen suksess» skrev Vennesla Tidende om «Showkafe».

Vi kan være utrolig stolte av skolekorpset i Vennesla og vår stabile, dyktige dirigent som år etter år står på til beste for barn og ungdom i Vennesla kommune. Vi gratulerer Geir Bårdsen med Vennesla kommunes kulturpris for 2022.

De seks kulturkrusene:

 • Julegada v/ Odd Grønberg: Etter at Plan- og økonomiutvalget var på studietur til Dresden i 2017, ble de inspirert til å lage et større julearrangement i Vennesla. Allerede i 2018 ble den første Julegada i Vennesla arrangert. Den bygde videre på Julemarkedet Frivilligsentralen hadde hatt i flere år, men fikk inn mange samarbeidspartnere, mye underholdning og ikke minst mange salgsboder hvor mye forskjellige ble tilbudt et stort publikum.  I 2019 vokste dette seg enda større og arrangøren regnet med at ca. 50.000 mennesker var innom Julegada. Så traff pandemien, og Julegada måtte ta en pause. I 2021 var de i gang igjen og vi gleder oss alle til årets marked.
 • Gunstein Vetrhus: Gunstein vokste opp i Tvidølane og utdannet seg som prest og ble seinere sokneprest på Østlandet. Han giftet seg med Siren og fikk fire barn. Etter at hans kone og bestevenn døde for to år siden, valgte han å fortelle sine barn at han hadde vært homofil hele sitt liv. Steffan Strandberg laget i 2021 dokumentarfilmen «Prestens Hemmelighet». I en åpenhjertig samtale med Bjarne Nordhagen forteller hovedpersonen Gunstein om valgene han har tatt i livet sammen med sin kone. Vi takker for at du viser sårbarhet, styrke og ærlighet gjennom denne sterke beretningen.
 • Ingrid Hodnemyr: Ingrid er 27 år og fra Vennesla. Hun var et stort håndballtalent og spilte i øverste divisjon blant andre for Bekkelaget og Nordstrand. På grunn av skader ble det stopp på håndballkarrieren. Tida etterpå var tung for henne i forhold til mat og kropp, noe hun har vært åpen om. Redningen ble Functional Fitness eller CrossFit.  Dette er en høyintensiv idrett som kombinerer elementer fra vektløfting, turn, spring, utholdenhet og kettlebell. Ingrid har vunnet ikke mindre enn tre VM gull!  I desember går hun for det fjerde. Hun har også to sølvmedaljer i CrossFit games fra USA.
 • Green Carnation: Bandet fra Kristiansand og Vennesla startet opp I 1990, ble raskt oppløst, men ble gjenforent i 1999 da de utga sitt første studioalbum. Gruppa skriver og spiller musikk innen sjangrene progressiv rock, metall og kunstrock. Gruppa fikk sitt internasjonale gjennombrudd med utgivelsen av den 60 minutter lange sangen Light of Day, Day of Darkness i 2001. De er nå aktuelle med turneen The Acoustic Verses Tour 2022. Turneen startet i Vennesla, fortsatte videre til Hamburg, København, Stockholm og Helsinki og sluttet i Kristiansand. De tok en lang pause i 2006, men startet opp igjen ti år etter. Årene etter comebacket har vært innholdsrike, og inkluderer festivaler og konserter både i Europa og USA og flere plateutgivelser. Besetningen er nå Kjetil Nordhus, Stein Roger Sordal, Michael Smith Krumins, Trond Breen, Kenneth Silden, Jonathan Alejandro Perez, Ruben Lervåg og Bjørnar Skutlaberg.
 • Echo-festivalen: Dette er et tverrkirkelig arrangement der Filadelfia, Frikirka, OKS, Norkirken og Den norske Kirke er med.  Både ungdommer og ledere fra alle menighetene har planlagt dette sammen. Ifjor var det også arrangement i Venneslas nye kirke, bl.a. med konsert med Lisa Børud, forskjellige møter, seminarer, aktiviteter, kafe, bilrebus osv.  Echo-festivalen ønsker å nå ungdommer og unge voksne mellom 15-30 år med et rusfritt tilbud hvor alle er velkomne. Planen er at dette skal være et årlig arrangement for ungdom fra hele kommunen.
 • Ole Louis Lilløy: Det er vel knapt en venndøl som ikke en eller annen gang har hørt Ole Louis spille eller kjøre lyd for andre. Det er mest i jazzmiljøet han har traktert kontrabassen, og kjente band som Robstad Olsen jazzband, Indre Ludefladen Jazz, Cool Krampe og Swing’n Sweet har hatt glede av hans musikalske talent siden 1979. Nå er han frilans kontrabassist og klar med plateslipp med to forskjellige band, Oz and The Wizard og med Unge Lovende. Ole Louis er ikke bare musiker, han er også lydtekniker på utallige arrangement, booker for Hjerterom og har drevet eget lydstudio i 5-6 år.

Kulturstipendene og idrettstipendene:

 • Elias Tchaba aka Unge Beirut: Den norsk-libanesiske rapartisten Elias kom til Vennesla som sjuåring. Som 23-åring kom han med sin første singel. Etter Spellemannsnominasjonen i klassen Urban i 2018 på sitt debutalbum, så slapp han sin hittil største hit «Lowkey/Highkey» i 2019. Han har siden vært aktuell med en rekke singler og utgivelser som bl.a. «Himmelen Remix» som hadde premiere på NRK P3 program HAIK. I 2021 kom det andre albumet «Du Ødela Det Eneste Nydelige (D.Ø.D.E.N)» etter fulgt av kortfilmen «Gutten Som Levde Evig». I år er planen å utgi sitt tredje og siste album i trilogien samtidig som han jobber som lærer på Vennesla ungdomsskole.
 • Nora Ånonsen Chayed: Nora er akkurat ferdig med en mastergrad ved Institute of Contemporary Performance i London etter å ha tatt bachelor grad ved LIPA (populært kalt Paul McCartney-skolen i Liverpool). Hun har tidligere vært med på forestillinger i distriktet som «Like til Betlehem» og «Mathilde fra Ramsøya» og hun har sunget i brylluper, begravelser, gudstjenester, bedehus, julekonserter og julebord, UKM, på 17. mai, i skolesammenheng.  Nora ønsker videre å utvikle seg musikalsk, og særlig gjennom egne låter.
 • Leander Wachendorf: Leander er 17 år og har spilt trommer i 9 år. Han fikk opplæring i Vennesla skolemusikkorps og Lovsangsteamet i Vennesla frikirke. Han er nå student ved TUO, Talentutviklingsprogrammet ved Universitetet i Agder. Universitetslektor Øyvind Nypan sier Leander er en musikalsk og selvdreven trommeslager med et stort potensial. Han overbeviser, har et meget godt musikalsk øre og behersker et bredt repertoar. Leander ønsker å oppgradere utstyret sitt for å få bedre kvalitet og han ønsker å bli kjent som en trommis med mye spilleglede.
 • Camilla Nygård: Camilla satser fullt og helt på langrenn. Til høsten skal hun starte på langrennslinja på Hovden videregående skole. Forrige sesong sikret hun to gull og ett sølv i kretsmesterskap, og deltok på hovedlandsrennet i Holmenkollen. Det er et uoffisielt NM for 15- og 16-åringer og hun ble nummer 18 av 160 deltakere på skøytedistansen og nummer 15 på den klassiske sprinten. Hun var også med på Hans Majestet Kongens ungdomsstafett, hvor bare de beste fra hver krets får delta. Ett stipend vil komme godt med til utstyr og videre satsing.
 • Hanne Sløgedal: Hanne har drevet med langrenn i 10 år og har nettopp fullført videregående skole på Hovden skigymnas. Hun vil videre til Lillehammer for å satse videre på idretten. Hanne har de siste årene tatt store steg. Forrige sesong var hun på topp 10 i Norge i sin klasse. Hun fikk en fantastisk 3. plass i Norgecup i Holmenkollen i februar 2020, og ble nummer 8 totalt i cupen. Hennes trener fra IL Vindbjart ski, Kjell Einar Gaustad, skriver at Hanne har tatt steget inn i norgeseliten gjennom mangeårig trening. Hun er et stort og viktig forbilde for de yngste og profilerer både klubb og kommune på en solid måte i nasjonale stevner.