De to fikk Kulturprisen under Kulturkvelden i Kulturhuset fredag kveld. Prisen er på 20.000 kroner. Som vnalig deles også ut statuett i utformet av Gjeruld Johansen. Den er støpt i aluminium fra Vigeland Brug. Akkurat i år er jo det spesielt, siden vi feirer at det er 400 år siden industrien kom til Vigeland.

Koronaen har satt en stopper før Bøker, Mat & Prat en periode, men de siste årene har det vært kø for å komme inn på arrangementene. Det begynte da Kulturhuset var nokså nytt i 2012, men i dag holder arrangementet til på Hunsfoss - der det er plass til over 500 i salen.

Juryens begrunnelse:

Siden 2012 har venndøler og tilreisende hatt den store gleden av å få oppleve konseptet «Bøker, Mat & Prat».  Den unike kombinasjon har uten tvil blitt en suksess.

Publikum har tatt vel imot konseptet. Selve ideen om å få kjente forfattere til å komme til bokbad i bygda vår, servere god mat, en god samtale og musikalske innslag fra mange dyktige musikere, er en innertier. Over 60 slike kvelder har de arrangert gjennom de siste 8 årene ! De har heldigvis hatt god hjelp, særlig fra Vennesla folkeakademi og Eplehagen.

Til tross for en pause knyttet til korona i år, virker ikke som om initiativtakerne har tenkt å gi seg. «Bøker, Mat & Prat» regnes nå som en institusjon i Vennesla og regionen. Dette er også blitt lagt merke til i forfattere- og forlagskretser. I 2019 besøkte initiativtakerne Nordhagen og Ruenes de største forlagene i Norge for å skaffe seg gode navn til Vennesla, og de ble møtt med stor velvilje.

Vi må si litt om disse to energiske ildsjelene som er hovedmenn bak «Bøker, Mat & Prat». Hver for seg er merittlisten også utrolig lang.

John Terje Ruenes er et kjent navn for alle i Vennesla gjennom mange år.  Vennesla Folkeakademi, Vennesla Rotary,  Fellesmøtekomiteen, Vennesla Libris, Sentrumsforeningen, Kjøp i Vennesla, Haydoms Venner, Vindbjarts orienteringsgruppe, Løypekomiteen, Vennesla Frikirke. Lista er lang over alle som har nytt godt av hans arbeidskapasitet og vilje til å få ting gjort. Det vil ta for lang tid å gå inn i detalj på alt han har bidradd med på så mange ulike felt.

Bjarne Nordhagen er tidligere sogneprest i Vennesla. Han har ledet og arrangert sangkvelder og konserter i utrolig mange år, f.eks. som konferansier på Swinging Christmas på sjuende året. Han stiller også opp og holder foredrag og kåserier i forskjellige lag og foreninger. Hans lune stil og folkelige væremåte får alle til å yte sitt beste. Et eksempel var salmeplata «Alt av nåde» hvor gamle og nye salmer fra Vennesla ble presentert av mange av kommunens dyktigste sangere. Bjarne Nordhagen har også vært engasjert i Vindbjart og er ihuga Vindbjart-fan.

Det er klart at når slike kapasiteter slår seg sammen, så blir resultatet bra. Vi gratulerer «Bøker, Mat & Prat» med Vennesla kommunes Kulturpris for 2020.

Disse åtte får kulturkrus:

Levekår-utvalget deler også ut kulturkrus. I år er det fem enkeltpersoner og konsept som tre ildsjeler står bajk, som oppnår denne æren. De åtte er

Lise Stubbins: Lise var aktivt med i forbindelse med LISA-prosjektet i 2011 for å skaffe flere kvinnearbeidsplasser på bygda. Hun startet det Lille Tøffelhuset årets etter på Wikstøl grendehus og senere Lille Setesdal i byen. Lise var med å pusse opp det gamle Herredshuset på Hægeland og en periode solgte hun også kunsthåndverk og håndverksprodukter på Esso-stasjonen på Hægeland. Hun har samarbeid med Frivilligsentralen og Ressursen. Lise bruker elementer og gamle mønstre fra Setesdalskulturen og redesigner kjoler, frakker osv. i tillegg til toving av tøfler. Lise brenner for at ungdom skal lære håndverket og ta vare på kulturen gjennom å gjøre gammelt design på moderne vis. Vi synes hun fortjener et Kulturkrus

Espen Hilton: Espen har drevet den prisvinnende bloggen Espenhilton.com i over 10 år og er en av Norges første bloggere. Bloggen inneholder inspirasjon til trening, kosthold og mote servert på en morsom og uhøytidelig måte. Espen har vært programleder, deltatt i TV-serien «Bloggerne»  på TV2 og vært assistent for Trinny&Susannah, engelsk kjendistylister. I de siste årene har han også drevet mye med casting, skrevet boka «Selfie – fra mobbeoffer til toppblogger» og er godt på vei med sin andre bok. Espens måte å håndtere og leve med spiseforstyrrelser, selvskading og mobbing i barne- og ungdomsårene er til stor inspirasjon for andre som sliter. Vi gir ham et Kulturkrus og ønsker lykke til videre. 

Øyvind Bakken: Er det noe som slår oss når det gjelder Øyvind, så er det engasjement. Bortimot tre tiår i politikken, bl.a. i kommunestyre, skolestyret, boligstyret, kinostyret etc. Øyvind var også 10 år aktivt med i Helsesportlaget, medlem av historielaget i 20 år, de siste 2 år som leder. Han har også stått på for å lage historielagets nettside og årsskrift. Øyvind er nå på femte året leder av Vennesla Vin og Viseklubb, en klubb med lange ventelister. Andre hobbyer som tar mye tid er fiske, bøker, konserter og friluftsliv. Med sin store kapasitet, kunnskap og kontaktnett, er Øyvind rette mann når det gjelder å ta tak i ting, enten det gjelder registrering av lokalhistoriske landemerker og ruiner, oppstart av den populære FB-gruppe «Vikeland – sentrum i vår tid»  eller bygging av handicap fiskerampe. Vi er imponerte og gir Øyvind et Kulturkrus som takk så langt.

Trygve Frivoll: Trygve har et brennende hjerte for Hægeland. Han har vært leder av bygderådet og en pådriver for å utvikle små og store prosjekter i Hægeland – som LISA-prosjektet, julegata og julekalender osv. Trygve beskrives av Hægelandsfolk som en ildsjel,  lett å samarbeid med, en som gjør mye i kulissene og fortjener å bli hedret. Han har også dratt i gang bygdekorpset på Hægeland. Dette var året etter at 17. mai musikk ble spilt fra en CD-spiller i ei barnevogn i 17. mai-toget ! Andre i korpset forteller at korpset ikke har eksistert uten Trygve, han tar lederansvar og holder hjulene i gang. Vi takker så mye for dette og gir deg et velfortjent Kulturkrus.

Tanketrimmen: Tanketrimmen har blitt en møteplass der menn kan komme sammen for å snakke om verdier og etikk i livet. Et sted der det legges til rette for refleksjon, og for å bli mer bevisst på behov og prioriteringer i eget liv. Gjennom å få fram de gode historiene skapes engasjement. De som har vært publikum på dette beskriver møtene som noe som setter tankene i gang hos seg selv, og at det er sterk kost å høre noen fortelle om utfordringer og glede i eget liv. Bak tanketrimmen står Svein Kåre Hagen, Rune Stormark og Terje Mykland. Vi takker for engasjementet med et Kulturkrus og ønsker lykke til videre.

 

Jorunn Sagen Olsen: Jorunn har stor arbeidskapasitet og beskrives som ei raus og varm dame. Det har bl.a. Vennesla frivilligsentral nytt godt av. Hennes tanker om hvor viktig møte mellom mennesker er, hvor viktig tilhørighet og mestring er, har skapt store ringvirkninger og vært med på å bygge opp mange gode tilbud. Jorunn gir mer enn nødvendig og har et brennende engasjement for at enkeltmenneske skal bli sett og hørt. Til tross for dysleksi, har hun skapt spennende tiltak i samarbeid med andre, og hun har gjennom forskjellige søknader fått økonomi til å gjennomføre kreative samskapingsprosjekt. Vi takker så mye for at hun har stått så på i alle år og gir et Kulturkrus som en liten klapp på skulderen.

Idretts- og kulturstipend

Stipendene ble delt ut i sommer, men på Kulturkvelden fikk vinnerne også utdelt diplom. Stipendene er på 10.000 kroner og vinnerne er:

Ida Roland: Ida er tilknyttet Vindbjart ski og går nå på toppidrett på Akademiet Kristiansand. Ida trener ca. 550 timer i året og kan vise til gode plasseringer i Hovedlandsrennet, Oslo Skifestival og Ungdommens Holmenkollrenn. Hun har også deltatt i Equinors Norgescup for juniorer. Ida har gått på ski siden hun var 8 år og Kjell Einar Gaustad i Vindbjart ski sier bl.a. dette om henne: «Ida er en flott ambassadør for idretten. Ida er Hun er en humørspreder, et stort forbilde og en viktig bidragsyter til et fantastisk miljø i klubben. Et idrettsstipend vil være en viktig motivasjonsfaktor for videre satsing». Vennesla kommune ønsker henne lykke til videre i skikarrieren med dette stipendiet.

Ina Hægeland: Ina har holdt på med skiskyting i 8 år. Hun gå nå på toppidrett Skiskyting på Sirdal videregående skole, og sportsjef på skolen, Roger Grubben sier bl.a. dette: «Ina er en meget målbevisst og ambisiøs utøver, og legger ned mye tid i idretten».  Hun har hatt mange gode plasseringer i nasjonale renn, bl.a. en 1. og en 2. plass i Norgescupen i sin årsklasse. Ina vil bruke idrettsstipendiet til utstyr og reiser og drømmer om å gå for landslaget. Lykke til fra hjemkommunen din og flott at du vil satse videre.  

 

Mathias Holbæk: Mathias har holdt på med langrenn i 9 år og er tilknyttet Vindbjart ski. Han går nå på Hovden Skigymnas og har hatt flere topp 10 plasseringer. Det siste året kan Mathias vise til NM tittel i sprint klassisk og 2.plass i Norgescupen sammenlagt. Han har som mål å kjempe om medaljer på internasjonalt nivå. Roar Hjelmeseth, trener på Hovden Skigymnas sier bl.a. dette om ham. «Det er få person på Mathias sin alder som trener så mye som ham. Han er ivrig, og vi må heller bremse litt treningsmengden. Det er ikke lett når resultatene har vært så formidable. Han har i ung alder oppnådd plasseringer som ingen andre mannlige utøvere fra Sørlandet har gjort tidligere. Både i lange og korte løp, klassisk og fristil, er Mathias med i toppen». Vi gratulerer og gir et velfortjent stipend.