- Vi har smitte både blant ansatte og brukere av helsetjenestene i kommunen. Det er betydelig med smitte rundt i lokalsamfunnet Nå ser vi verdien av at de fleste av oss er vaksinerte, ellers hadde vi hatt en vanskelig situasjon, sier kommuneoverlege Kirsten Toft.

FHI har for noen dager siden publisert en risikovurdering der de skriver at en ny koronabølge med økt smittespredning og økende antall innleggelser i sykehus ser ut til å starte nå.

Det er ingen grunn til å iverksette ekstraordinære tiltak i Vennesla nå, men kommuneoverlege Toft sier det er viktig å minne hverandre om å følge de gode og generelle smittevernanbefalingene. Vi kan ta noen forholdsregler for å holde smitte så lav som mulig.

  • Alle som er syke bør holde seg hjemme. Du trenger ikke å teste deg. Det viktige er å være hjemme når du er syk. (gjelder ikke ved lette forkjølelsessymptomer)
  • Ikke møt opp i selskap eller sammenkomster hvis du er syk. Hvis noen er syke, eller brygger på noe, kan man teste seg med selvtest på forhånd. Dette er ekstra lurt hvis du skal være sammen med særlig utsatte, som eldre, uvaksinerte og folk i risikogruppene. Selvtester fås kjøpt i de fleste butikker.
  • Husk god hoste- og håndhygiene. Bruk gjerne håndinfeksjonsmiddel ofte.
  • Dersom du er forkjølet, anbefales munnbind når du er i nærkontakt med personer i risikogruppene.
  • Det er fortsatt en del uvaksinerte i befolkningen. Oppfriskningsdose tre og fire gis ved Legesenteret i Vennesla. Dose en og to gis ved vaksinesenteret i Kristiansand. Vaksine er sterkt å anbefale.

Grunnet vaksineandelen i befolkningen, regner FHI med at den nye oppblomstringen vil føre til få alvorlige komplikasjoner.

Det er nå mellom 150 og 200 sykehusinnleggelser i uka som følge av korona i Norge, men andelen som trenger intensivbehandling er nede i fem prosent. Utviklingen følges nøye framover.