- Det kan være at barnet ditt ikke blir bilsyk, egentlig. Ofte skyldes det sjåførns offensive kjørestil eller altfor mye mat rett før biltur, sier Dønnestad.
Nyttig
Når vi kommer til Helsestasjonen sitter det åtte foreldre på stoler og gulv. Seks er kvinner, to er menn. Rundt på golvet leker barn på mellom sju og ti måneder.
- Dette var nyttig. Her var det mye viktig info som gjør meg tryggere, sier Ingvild Olsen.
- Ikke minst sånne gode huskeregler som å feste beltet inntil kroppen på den lille i bilstolen. Det er lett å glemme, legger Camilla Eikås til.
Tom Erik Dønnestad er både ambulansesjåfør og ansatt i Nullvisjonen. Det er kun i Vennesla og Songdalen av Agders kommuner disse kusene holdes. Dønnestad har kontorplass i Vennesla kommune og begynte kursene i Vennesla sist høst.
Ikke løse gjenstander
- Vi snakker om grunnleggende sikring i bil. For eksempel hvor viktig det er å ha beltet stramt rundt hoftekam, ikke utenpå jakka oppå magen. Dette kan være forskjellen på uskadet og store indre skader, forteller han.
På kurset viser han hvor lite det hjelper å sikre barn i bil, hvis samtidig brusflasker eller tunge gjenstander ligger åpent i bil. En bag på noen kilo, veier fort over 200 kilo ved bråstopp.
- Jeg vet vogna tar stor plass bak. Hvis dere må ha noe inni bilen, få det i alle fall ned på gulvet, sier Dønnestad praktisk.
Setet skal virke når ulykken skjer
Han anbefaler at barnet sittet «gal veg» i bilen fram til fire eller fem år, og han minner om at 70 prosent at foreldre bruker barneseter feil.
- Ikke kjøp brukt med mindre du kan setes historie. Et sete skal virke når ulykken skjer, det er viktigere enn pris og at det er lett å vaske, sier han.
Førstehjelpskurset handler om alt fra pust, til febertokter og hjertemassasje.
- Feber er vanlig hos småbarn. Ring for all del legevakt eller 113 når du frykter, sier Dønnestad, før han gir helt konkret opplærng i førstehjelp.
Ikke søk på nett!
Et svært viktig råd må med:
- Ikke bruk google eller andre søkemotorer som kunnskapsbase. Da får fort barnet ditt svært alvorlige sykdommer. Bruk Helsenorge.no, ring gifttelefonen eller ring helsestasjonen eller fastlegen. De har år med kunnskap om hva som faktisk er sant, og hva som virker og ikke virker, sier Dønnestad.
Kurset holdes cirka ei gang i måneden. Ønsker du dette kurset og er i målgruppen, kan du ta kontakt med helsestasjonen på 381 37415