- En skikkelig glad-nyhet, synes jeg. Vennesla er grønn og urban bygd. Julemarked er urbant så det holder, men helt til nå har vli sliitt litt med det grønne, sier kultursjef Arnstein Håkonsen

Gigantisk

Mange av oss strever nok ennå litt med å forstå hva som egentlig skal foregå i Gågata mellom 13. desember og 20. desember. Hver eneste halvtime blir det konserter og kulturarrangementer. 80 salgsboder, stort konserttelt og 40.000 mennesker. Vennesla kommune har dratt i gang et arrangement av gigantiske dimensjoner for å sette kommunen på kartet og skape et nytt grunnlag for julehandel.

Men store arrangementer krever mye energi og strøm. Gågata i  Vennesla hadde faktisk ikke det strømnettet mange tok som en selvfølge at var på plass.

Arrangørene fikk faktisk kraftig hakeslepp da meldingen kom etter ferien om at det var boritmot umulig å skaffe nok strøm ut av ledningenett på så kort itd. Dermed måtte to store dieselaggregater reserveres. 100.000 kroner ble avsatt til aggregatleie  og brenning av flere tusen liter diesel.

- Vi måtte jo bare, men det var ikke gøy, sier Håkonsen. 

Han fryktet både støy og diesellukt. Dessuten var ikke to brummende fossil-aggregater noen særlig god markedsføring av bygda.

Oppgraderer for alltid

De siste ukene har park- og idrettsjef Jürgen Orf og Håkonsen jobbet med å finne nye løsninger. De ville ikke slå seg til ro med at ting var umulig å løse.

Nå er kommunen, Agder Energi og Tratec AS Elektriske blitt enige. Det skal gjøres noen  enkle tiltak og løsninger som ikke krever lang planlegging.

Både ved Kulturhuset og Herredshuset blir det permanente løsninger. Nord i gågata kommer midlertidige løsninger. Det legges noen flere kurser i diverse trafo-bygg og sikringsskap.

- Flott at vi fant ut av dette.  De investeringene Julemarkedet gjør nå, vil mange ha glede av i årevis framove. Det er mange arrangementer i sentrum som har hatt utfordringer med strøm-forholdene, sier Orf.