Skole og barnehage:

Skolene og barnehagene går over på gult nivå så fort som mulig, og for å ha bemanning nok til dette må barnehagene og SFO redusere åpningstiden til 08.00 til 15.30.

Fra i morgen og fram til nyttår innføres hjemmeundervisning i ungdomsskolene.

Vi OMGJØR beslutningen om å ha siste skoledag før jul fredag 17. desember.

Nasjonale helsemyndigheter og regjeringen anbefaler ikke stengte skoler som smittereduserende tiltak. I Vennesla innfører vi derfor hjemmeskole i skolen mandag og tirsdag i neste uke. Dette ivaretar de smittefaglige hensynene som lå til grunn for at vi først anbefalte tidlig ferie.

Vi beklager at vi har vært litt usikre her, men av og til må man vurdere ting på nytt. Det er mange forhold å ta stilling til, og vi fant det riktig å gjøre om på den første beslutningen.

De overnevnte beslutningene gjelder i fire uker fra 15. desember, i tråd med nasjonale myndigheter tidsplan.

Julegada:

Kriseledelsen mener Julegada som handelstiltak og utendørsaktivitet kan fortsette. De ulike arrangørene må selv tilpasse aktiviteten til nye regler og råd og anbefalinger. Innendørs-aktiviteter vil nok i stor grad bli avlyst – siden regelen nå er maks 50 på tilviste plasser.

Utendørs er gågata i Vennesla å regne som en hvilken som helst annen handlegate – og det er ikke pålegg om begrensninger i julehandel i byer, tettsteder eller på kjøpesentre. Kriseledelsen ber derfor Julegada-komiteen om selv å vurdere situasjonen. Dette skjer på et eget møte klokka 11.00. Hvis komiteen også kommer til at aktiviteten kan fortsette, må komiteen tilpasse de ulike aktivitetene til gjeldende regler.

Svømmehallen:

Den blir stengt, men holder åpnet for trening, rehabilitering og skolesvømming. Vi minner om reglene for idrett hvor barn og unge i grunnskolealder kan samles maks 20 innendørs.

Test og karantene:

Det innføres nå like regler for karantene og nærkontakter uavhengig av virusvariant. Vi mangler fortsatt hurtigtester. Dette gjør situasjonen krevende. Vi har de siste 12 timene greid å ordne økt bemanning i test- og smittesporing. Bemanningen vil bli doblet de kommende dagene.

Vi ber dere sette dere inn i karantene- og isolasjonsbestemmelsene. De finnes flere steder på nettet, også på våre hjemmesider.

Isolasjon:

  • Alle smittede skal i isolasjon i 7 dager, de må likevel være feberfri 24 t før de går ut av isolasjon.
  • Startdato for isolasjon settes 7 dager enten fra symptomdebut i forbindelse med testing (selv ved vage symptomer), eller fra testtidspunkt dersom en person uten symptomer tester positivt.   

Karantene

  • Det er felles regler for karantene uavhengig av virusvariant med karanteneplikt for husstandsmedlemmer og tilsvarende nære med mulighet for å teste seg ut med PCR test etter 7 dager (må vente på testsvar).
  • Øvrige nærkontakter kan teste seg ut av karantene med hurtigtest etter 3 dager hvor de med negativ test kan gå over i fritidskarantene. De kan teste seg ut av denne med PCR dag 7 og kan gå ut av fritidskarantene når negativt PCR svar foreligger.  
  • Fritidskarantene betyr at de kan gå på jobb, men holde seg hjemme i fritiden.

Smittesituasjonen:

Siste døgn er det registrert 21 nye smittetilfeller. To av disse er sannsynligvis omikron og flere andre er har mistanke om det samme. Det er svært viktig at befolkningen følger smittevernrådene og tiltakene som innføres fra midnatt natt til onsdag 15. desember og varer fire uker framover.

De viktigste rådene er fremdeles:

  • Ta vaksine
  • Bli hjemme når du er syk
  • Test deg ved symptomer
  • Hold avstand og bruk munnbind.

Gode råd til slutt:

For å avlaste mest mulig, ber vi alle om å forsøke å finne svar på kommunens hjemmesider eller andre nettsider, før dere ringer med spørsmål. Det er stort arbeidspress på mange nå, og viktig at vi bruker ressursene på det viktigste først. Nettsidene våre blir oppdatert i løpet av dagen med alle de nye reglene og rådene.

Helt til slutt en gla-melding: I skog og mark er det liten smittefare. Værmeldingen er god og skiløypene er kjørt opp til fantastisk kvalitet. De ligger klare til bruk.

 Vi vil takke befolkningen for stor forståelse. Dere er utrolig flinke til å følge opp det som besluttes. Sammen greier vi denne runden også. Her er ordfører Nils Olav Larsens råd:

- Vi må stå i dette, enten vi vil eller ikke. Vi kan ikke melde oss ut. Derfor bør vi ta opp telefonen og ringe dem som trenger en ekstra oppmuntring. De som har overskudd bør dele med de som ikke har overskudd. Vi bryr oss om hverandre i Vennesla, nå må vi vise det ekstra, sier han.